Muna vai kana: Miksi täysikuu valvottaa?
Muna vai kana -kyselyssä monet pohtivat, miksi täysikuu valvottaa. Otimme yhteyden Yläkuu-yrityksen kuuasiantuntija Anne Pöyhöseen ja selvitimme, mikä on vastaus mysteeriin.
Miksi täysikuu valvottaa?
Pöyhösen mukaan kyse on biologisesta virkuisuussyklistä. Sen huippu osuu eri ihmisillä vuorokauden/vuoden/kuunkierron eri vaiheeseen.
Kuunkierrossa yleisin virkuisuushuippu on täysikuulla ja alkaa jo 2–3 päivää aikaisemmin. Kun on jo valmiiksi energinen, ei tarvitse yhtä pitkiä yöunia.
Samaan tapaan aamuvirkuilla energisyys on huipussaan aamuisin, vaikka verhot olisivat vielä ikkunassa ja taivas pilvessä.
Myös vuodenajoilla on omat vaikutuksensa. Kesäihmisen on vaikea ymmärtää, miten pimeänä ja kylmänä vuodenaikana voi olla täynnä energiaa.
Asiaa tutkitaan paljon. Vielä ei kuitenkaan tiedetä varmasti, vaikuttavatko kuun ja auringon vuorovesivoimat ihmiseen gravitaation vai maan magneettikentän kautta. Se sen sijaan on mitattu ja tunnetaan, että valtamerien lisäksi Maan kivisessä kuoressa on vuorovesi (Suomessa noin 20 cm/vrk), samoin ilmakehässä on vuoksi ja luode, joten varmasti vaikutus kohdistuu siinä välissä elävään ihmiseenkin.
Kuva: Shutterstock
(Radio Nova / Julia Falck)