Poliisilta tuki erotetulle opettajalle Helsingissä: Nyt annetaan väärä signaali kouluihin!

09.04.2013 11:33 -

Pohjois-Savon poliisilaitoksesta komisario Jyrki Haapala lähestyi Radio Novan Konttori-ohjelmaa sähköpostilla, missä hän hämmästelee paljon kohua herättänyttä opettajan erottamista Helsingissä. Haapala ei monien lailla ymmärrä opettajan saamaa kohtelua.

Kuuntele koko haastattelu:



Komisario Haapala on tehnyt pitkän uran valtion palveluksessa. Poliisipäällystön ammattikorkeakoulusta valmistunut, ja myös liikenneopettajan pätevyyden itselleen hankkinut Haapala opiskelee töiden ohella opettajaksi ja vankistaa ammattitaitoaan.

- Henkilökohtaisesti ja virkamiehenä, sekä tulevana opettajana olen keskustellut töideni puolesta opettajien kanssa, jotka ovat esittäneet huolensa siitä, että nykyään heillä menee merkittävä aika opettamisen sijasta järjestyksen pitoon.

- Jos tällainen signaali annetaan kouluihin oppilaille, niin mitä opettajat voivat enää tehdä kouluissa? Pitääkö opettajan ilmoittaa muille oppilaille: Poistukaa te, häirikkö jää luokkaan, Haapala kysyy?

- Jos opettajilta viedään se mahdollisuus, että he voivat puuttua riittävän tehokkaasti näiden häiriköiden käyttäytymiseen, niin mihin koulumaailma menee? Mitä opettajat voivat enää tehdä? Ottavatko häiriköt kouluissa vallan?

Millaista viestiä komisario Haapala lähettää vanhemmille ja varsinkin niille, jotka vastustavat kuria opettajilta.

- Meillä on Suomessa oppivelvollisuus. Yhteiskunta maksaa näiden oppilaiden koulutuksen ja koulun. Silloin yhteiskunta ja oppilaitos voi edellyttää oppilailta tarkalleen sen mukaista käyttäytymistä, kuin vaaditaan.

- Vanhempien on annettava se valta opettajille, että koulussa pelataan niillä säännöillä tarkalleen, mitkä siellä ovat. Jos heidän lapsensa eivät niihin sopeudu, opettajilla pitää olla oikeus laittaa heidät ruotuun. Näin on ollut aikaisemmin, Jyrki Haapala muistuttaa.

TÄSTÄ ON KYSE

Alppilan ylä-asteen (Helsinki) opettaja Antti Korhosen erottamiseen johtanut tapahtumaketju sai alkunsa, kun Korhonen huomautti yhdelle oppilaalle hupun pitämisestä päässä ruokalassa.

Tämän jälkeen toinen oppilaista alkoi soittaa suuta Korhoselle, joka poisti oppilaan hihasta vetämällä ruokalan ovelta ulos käytävään.

Koulun rehtori käynnisti toimet, joka johtivat Korhosen erottamiseen opettajan virasta.

Lähteet: Ilta-Sanomat, STT

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat