Sairaanhoitajat toivovat Nuijamaan rajanylityspaikalla olevia HIV-pikatestiin - tulos 15 minuutissa

28.05.2013 08:50 -

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) Armilan terveysaseman sairaanhoitajia jalkautuu Nuijamaan rajatarkastusasemalle tänään tiistaina 28.5. klo 10-18.

Tarkoituksena on tarjota seksuaaliterveysneuvontaa sekä mahdollisuus HIV-pikatestiin. Neuvontapisteenä toimii Eksoten liikkuvien palvelujen Mallu-auto.

Kuuntele lisää:



- Aiomme kertoa HIV:stä. Miten se tarttuu ja miten se ei tartu. teemme myös HIV-pikatestejä. Voi tulla myös nimettömänä, Osastonhoitaja Satu Simolin kertoo.

Pikatesti on nopea ja luotettava keino selvittää oman tilanteen. Samalla tuloksen saa heti, eikä tarvitse odottaa tuloksia viikkoa.

- Sormenpäästä otetaan verinäyte ja 15 minuutin päästä siitä saa tietää tuloksen. Testi on aika luotettava, Simolin selittää testiä.

- Nuijamaan rajanylityspaikalla teemme tänään näitä pikatestejä. Toivomme, että kaikki, jotka käyvät siellä tankkaamassa tai tulevat siitä ohi, tulisivat edes uteliaisuuttaan katsomaan, mitä tarjoamme. Ja varsinkin niitä, jotka miettivät sitä, olisivatko saaneet tartunnan, haluaisimme sinne testattavaksi.

- Olemme vaitiolovelvollisia, eikä leimata ketään. Kaikki tapahtuu huomaamatta. Sen takia tarjoamme tätä matalan kynnyksen vastaanottoa. Eli lähdemme sinne, missä ihmiset liikkuvat.

Satu Simolin muistuttaa, että HIV:stä liikkuu paljon vääriä käsityksiä ja pelkoja.

- Sukupuolitaudit eivät tartu vessanpytyltä, suutelemalla tai halaamalla. Siihen tarvitaan se sukupuoliyhdyntä, tai veren välityksellä huumeruiskut. Nämä ovat ne yleisimmät tartuntariskit. HIV ei tartu myöskään esimerkiksi ruokailuvälineistä tai itikan välityksellä, mitä yleisesti vieläkin luullaan, Simolin muistuttaa.

HIV - Suomi

Viime vuoden syyskuun loppuun mennessä Suomessa oli raportoitu runsaat 3 000 hiv-tartuntaa ja lähes 600 aids-tapausta. Uusia hiv-tartuntoja todettiin viime vuonna 157.

(Radio Nova, YLE)

Kilpailut

Uusimmat