Poliisi muistuttaa: Varkaat eivät ole joululomalla!

20.12.2014 11:46 -

Marras-joulukuu ovat olleet erittäin vilkkaita asuntomurtorintamalla. Lisäksi joulun ja vuodenvaihteen loma-ajat ovat perinteisesti lisänneet asuntomurtoja, kun varkaille tarjoutuu tilaisuuksia vierailla tyhjiksi jääneissä kodeissa, muistuttaa poliisi.

Yksinkertaisin keino asuntomurron ennalta estämiseen on asunnon pitäminen asutun näköisenä myös lomien aikana. Naapuria voi pyytää tyhjentämään postilaatikon ja tekemään mahdolliset lumityöt. Lomasuunnitelmia ei myöskään kannata hehkuttaa sosiaalisessa mediassa.

– Asuntomurtoja voidaan yrittää estää parantamalla asunnon valaistusta ja lukitusta esimerkiksi varmuuslukolla. Asuntojen ovet ja ikkunat tulisi pitää lukittuina aina, kun se on mahdollista. On kuitenkin muistettava, että varas voi tulla asuntoon myös ikkunan rikkomalla ja tällöin vahvastakaan ovesta ei ole hyötyä, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta sanoo.

Liiketunnistimella varustetut ulkovalaisimet ja erilaiset hälytinjärjestelmät sekä erityisesti niistä näkyvästi ilmoittaminen saavat varkaan usein vaihtamaan kohdetta.

Asuntomurtojen määrä voimakkaassa kasvussa

Poliisi on kirjannut tänä vuonna joulukuun puoliväliin mennessä lähes 2 700 asuntomurtoilmoitusta. Määrä on lähes 500 enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Lukumäärään eivät sisälly asumattomiin asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin tehdyt murrot.

– Erityisesti viimeinen kuukausi on ollut huomattavasti edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vilkkaampi.  Tänä vuonna pelkästään marras-joulukuussa on kirjattu noin 340 asuntomurtoa, kun viime vuoden vastaavalla jaksolla niitä kirjattiin noin 260. Tahti on siis kiihtymässä loppuvuotta kohti, Reen kertoo.

Ahkeria tekijöitä

Poliisi on kuluvan vuoden aikana selvittänyt useita laajoja asuntomurtosarjoja, joissa tekijät ovat entistä useammin ulkomaalaisia liikkuvia ammattirikollisia. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan ja Lounais-Suomen poliisilaitoksella on esitutkinnassa keväällä 2014 alkanut yli 60 asuntomurtoa käsittävä rikossarja, jossa epäiltynä on liettualainen mies.  Anastetun omaisuuden arvo kokonaisuudessaan ylittää 500 000 euroa.

- Erityisesti ulkomaalaisia tekijöitä näyttää tulevan koko ajan lisää. Kentällä on kuitenkin tehty erittäin hyvää työtä ja tuloksiin täytyy olla tyytyväinen. On muistettava, että asuntomurrot ovat lähes aina ns. pimeitä rikoksia, joissa tekijä ei tutkinnan alkaessa ole tiedossa, Reen toteaa. 

Ulkomaalaisten tekijöiden kohdalla tyypillinen kohde on omakotitalo, eikä asukkaiden läsnäolo esimerkiksi yöaikaan ole välttämättä este rikoksen tekemiselle. Ulkomaalaiset myös liikkuvat selvästi kotimaisia tekijöitä laajemmalla alueella.

Asuntomurtoihin liittyvistä havainnoista kuten asuinalueilla liikkuvista epäilyttävistä ajoneuvoista ja kaupustelijoista pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen tai paikallispoliisille.

Kilpailut

Uusimmat