Kuva: Shutterstock

Kaupunkien välillä suuria eroja terveydessä ja työkyvyssä - alle puolet liikkuu suositusten mukaan

24.04.2024 14:15 - Reija Saarinen

Terve Suomi -kyselyyn osallistui 10 kaupunkia.

Tuoreen Terve Suomi -kyselyn mukaan kaupunkien välillä on suuria eroja monissa terveyden ja työkyvyn mittareissa. Koko maassa 20 prosenttia työikäisistä eli 20–64-vuotiaista kokee itsensä täysin tai osittain työkyvyttömäksi. Suurin osuus on kymmenen kaupungin vertailussa Rovaniemellä ja Kuopiossa. 

Pienintä työkyvyttömäksi itsensä kokevien osuus sen sijaan on pääkaupunkiseudulla. Fyysinen toimintakyky sen sijaan on parhainta Espoossa, Kauniaisissa, Helsingissä ja Oulussa. 

- Väestön ikärakenne tai koulutus- tai tulotaso voivat vaikuttaa kaupunkien välisiin eroihin, mutta kaikkia eroja ne eivät selitä. Tarvitsemmekin lisää tutkimusta erojen taustalla vaikuttavista tekijöistä, toteaa kehittämispäällikkö Suvi Parikka

Myös liikuntatottumuksissa on eroja. Koko maassa alle puolet yli 20-vuotiaista liikkuu suositusten mukaisesti. Miehistä niin tekee 46 prosenttia ja naisista 38 prosenttia. Suosituksen täyttää jos liikkuu viikossa sydämen sykettä kohottavasti vähintään kaksi tuntia 30 minuuttia tai hengästyttävästi vähintään tunnin ja 15 minuuttia. Lihaskuntoa täytyisi pitää yllä vähintään kaksi kertaa viikossa. 

Kaupungeista Kauniaisissa, Oulussa, Espoossa ja Helsingissä joka toinen yli 20-vuotias liikkuu terveysliikuntasuosituksen mukaisesti. Sen sijaan Salossa ja Turussa liikutaan alle maan keskitason.

Terve Suomen kuntakyselyyn osallistui 10 kaupunkia: Espoo, Helsinki, Kaarina, Kauniainen, Kuopio, Nokia, Oulu, Rovaniemi, Salo ja Turku.

Lue myös: Tiedätkö miten paljon proteiinia sinun tulisi päivittäin syödä? Katso, mikä on saantisuositus

Lue myös: Rasittavaa liikuntaa kannattaisi lisätä jo nuoresta alkaen - voi ehkäistä sydänsairauksia

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat