Kuva: Shutterstock

Älä unohda polkupyörän keväthuoltoa - asiat, jotka tulee tehdä ennen käyttöönottoa

01.05.2024 10:15 - Nina Turunen

Polkupyörän keväthuollossa on muutamia keskeisiä toimenpiteitä, jotka tulisi tehdä säännöllisesti.

Polkupyörän keväthuolto on tärkeä osa pyöräilykauteen valmistautumista. Polkupyörän tarkistaminen ja huolto pitävät huolen siitä, että pyörä on toimiva ja turvallinen. Keväthuolto tulisi tehdä joka vuosi ennen kovimman pyöräilyn sesongin alkua.

Polkupyörän keväthuollon voi tehdä itse, jos omaa tarvittavat taidot ja työkalut. Jos ei ole varma omista taidoista tai tarvitsee apua, on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen, joka voi tehdä huollon.

Tee ainakin nämä ennen pyöräilykautta:

- Tarkasta pyörän renkaat ja varmista niiden kunto mahdollisten halkeamien ja kulumien varalta. Lisää tarvittaessa renkaisiin ilmaa, sillä oikea ilmanpaine parantaa pyörän suorituskykyä ja ajomukavuutta.

- Tarkista, että jarrut toimivat kunnolla ja vaihteet vaihtuvat sujuvasti. Tarvittaessa voit säätää jarruja ja vaihteita. Vaurioituneet jarrulevyt tai jarrukiekot tulee vaihtaa tarvittaessa uusiin.

- Valot ja heijastimet. On tärkeää tarkistaa, että etu- ja takavalo toimivat moitteettomasti. Vaihda tarvittaessa paristot tai lamput uusiin. Puhdista myös pyörän heijastimet.

- Säädä pyörän satula ja ohjaustanko oikealle korkeudelle, jotta ajoasento on mukava ja ergonominen.

- Voitele ketju ja muut liikkuvat osat tarvittaessa. Ketjuissa oleva lika voi aiheuttaa kitkaa ja vaikeuttaa pyörän liikkumista.

- Tarkista, että pyörän lukot ja turvavarusteet ovat kunnossa.

- Puhdista pyörä perusteellisesti. Poista lika ja pöly pyörän rungosta, ketjusta ja vaihteistosta miedolla saippuavedellä tai pesuaineella.

Sähköpyörät vaativat hieman enemmän huolenpitoa kuin lihasvoimalla toimivat perinteiset polkupyörät. Moottorilla varustetut pyörämallit ovat painavampia, joten jarruihin kohdistuu enemmän rasitusta ja moottorin teho kuluttaa myös voimansiirtoa nopeammin. Pyörän elektroniikka ja akun kunto kannattaa tarkistuttaa pyöräalan erikoisliikkeessä tai korjaamossa.

Polkupyörän keväthuolto ei ole kovin aikaavievä projekti, mutta sen tekemällä varmistat, että polkupyöräsi toimii turvallisesti, maksimoit ajomukavuuden ja olet valmis alkavaan pyöräilykauteen.

Lue myös: Kaksi kolmesta kokee pyöräilyn autoliikenteen seassa vaaralliseksi - Liikenneturvalta muistilista

Lue myös: Poliisi kertoo, kuinka pyörävarkaus tapahtuu - kiinnitä huomiota hääräilyyn pyörien ympärillä

Lähteet: Bikester, Fillaristi

Kilpailut

Uusimmat