Kuva: Vappu Pimiä

Vapun Reseptit: Itsetehdyt Hampurilaiset

26.05.2017 10:23 - Riikka Hagelin

Viikonlopun grillailuun sopii hampurilaiset. Jokainen saa koota oman purilaisensa omien mieltymysten mukaan.

PIHVIT:

700-800g naudan jauhelihaa

1 muna

1 ps Santa Maria burger spices

1 kesäsipulin- tai 2 kevätsipulinvartta

suolaa

mustapippuria tai  pippuriseosta rouhittuna

Tarjoiluun:

sämpylöitä (resepti ohessa)

½ kurkku

1 ps Santa Maria pickle spices

tomaattisiivuja

1 punasipuli

lehti- tai jääsalaattia

cheddarjuustoa

sinappia (amerikkalaista), ketsuppia

Santa Maria chili mayoa tai chipotle dressingiä

Siivuta kurkku ja punasipuli ja marinoi ne Santa Maria Pickle Spice -maustepussin ohjeiden mukaan. Sekoita pihvin ainekset keskenään. Taputtele noin 2cm paksuisiksi pihveiksi ja paista grillissä haluamaasi kypsyyteen. Jos käytät juustoa, paista ensin toista puolta ja kun käännät pihvin, laita pinnalle viipale haluamaasi juustoa ja odota kunnes juusto sulaa. Voit voidella pihvit öljyllä ennen paistoa.  Itse paistan hampurilaispihvejä grillissä noin 2-3 minuuttia per puoli, jolloin ne ovat sisältä vaaleanpunaisia. Kun käännät pihvit, aseta halkaistut sämpylät grillin yläritilälle, jotta saat niihin rapean pinnan.  Asettele pihvi sämpyläpohjan päälle ja laita kansi viereen. Laita lisukkeet tarjolle omiin kulhoihinsa ja anna jokaisen koota oma mieluinen purilaisensa. Nauti heti!

 SÄMPYLÄT

 5dl vettä

35g hiivaa (jos kohotat taikinaa yön yli jääkaapissa, noin 20g riittää)

2tl suolaa

2 rkl siirappia

2dl hiutaleita- ja tai leseitä

10 dl jauhoja (vehnää, ruista, ohraa, spelttiä…käytä kuitenkin vähintään puolet vehnää, tai spelttiä, jotta sitko on hyvä) 

3 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja siirappi sekä leseet ja/tai hiutaleet. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan ja kun se alkaa paksuuntumaan, ota kädet käyttöön. Vaivaa taikinaan jauhoja desilitra kerrallaan. Kun taikina alkaa olla sopivan paksuista, pehmeää, mutta kimmoista, lisää joukkoon öljy. Vaivaa vielä hetki ja lisää vähän jauhoja, jos tarvis. Taikina on valmista, kun se irtoaa käsistä, mutta on vielä pehmeää. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla noin tunti tai jääkaapissa yön yli.  Kun taikina on kohonnut laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.  Levitä taikina jauhotetulle alustalle ja pilko se kämmeneen sopiviin paloihin. Pyörittele taikinasta sämpylät ja laita pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota, kunnes uuni on kuumaja paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia. Sämpylät ovat kypsiä, kun pinnassa ja pohjassa on kaunis väri ja ne tuntuvat kevyiltä.

-Vappu

Kilpailut

Uusimmat