Vapun resepti: Kokonainen uunikana
1 (1,2-1,8 kg) tuore kana tai broileri
2 sitruunaa
1 ruukku tuoretta tai 1 rkl kuivattua timjamia
4-5 valkosipulinkynttä
1-2 sipulia
2-3 porkkanaa
1 palsternakka
1 pieni bataatti
3-4 perunaa
pala juuriselleriä
(1 dl valkoviiniä)
2-3 lorausta oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuivaa kana talouspaperilla kuivaksi. Ripottele kanan sisälle suolaa reilusti. Puolita sitruunat ja tunge yksi puolikas kanan takapuoleen, kyllä, takapuoleen! Aseta kana isoon uunivuokaan niin, että rintafileet ovat pinnalla, tunnet sen helposti, sillä toisella puolella on käytännössä vain luuta. Tee veitsellä viillot rintafileisiin ja koipiin. Ujuta sormi nahan ja rintafileen väliin ja hiero sinne reilusti suolaa. Tunge nahan alle myös muutama oksa timjamia. Hiero suolaa koko linnun pintaan sekä rouhi mustapippuria. Kuori ja leikkaa juurekset reilun kokoisiksi palasiksi ja kuori sipulit. Voit puolittaa sipulit, mutta jätä valkosipulinkynnet kokonaisiksi. Lado kaikki juurekset, sipulit sekä yhden sitruunan puolikkaat vuokaan kanan ympärille ja riivi reilusti timjamia päälle. Ripottele reilusti suolaa ja rouhi mustapippuria myös kasvisten päälle. Purista jäljelle jääneen sitruunan mehu kanan ja kasvisten päälle sekä pirskottele reilusti oliiviöljyä. Jos käytät valkoviiniä, (ei pakollinen) kaada se myös vuokaan. Laita koko komeus uuniin ja paista 1-1,5 tuntia, riippuen kanan koosta. Valkosipulinkynnet paahtuvat ihanasti uunissa ja voit joko muussata ne kasvisten joukkoon ennen tarjoilua tai annat jokaisen tehdä sen itse. Purista myös uunissa kypsyneiden sitruunoiden lihaa jokaisen lautaselle, se ikään kuin karamellisoituu uunissa. Kaavi myös lientä vuoan pohjalta, se toimii hyvänä kastikkeena ja meheyttää ihanasti annosta.
-Vappu