Kesän ja juhannuksen viettoon liittyy monenlaisia riskitekijöitä — näillä vinkeillä vältät ne
Vieraassa ympäristössä ja veden äärellä oleskelu sekä usein alkoholilla vahvistettu juhlamieli altistavat tapaturmille, muistuttaa Suomen Palopäällystöliitto.
Juhannus on käsillä, ja paras lomakausi käynnistymässä. Yleisiä kesätapaturmia ovat muun muassa hukkumiset vesiliikenteessä ja uidessa, liikenneonnettomuudet sekä tulipalot.
Viisaasti vesillä
Suomessa hukkuu vuosittain jopa 200 ihmistä. Suhteutettuna asukaslukuun tämä on selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Pääosa hukkuneista on työikäisiä tai sitä vanhempia miehiä, joskin hukkuminen on myös yksi yleisimmistä lasten tapaturmaisista kuolinsyistä. Hukkumiskuolemien merkittävimmät syyt ovat alkoholi, puutteellinen varustautuminen, heikko henkilökohtainen toimintakyky ja uimataito sekä lasten jättäminen valvomatta veden äärellä.
Muista veden äärellä:
Turvallisuus on muistettava myös veneilyssä. Turvallisesta veneestä löytyvät pelastusliivit, airot tai mela, ankkuri köysineen, tyhjennysväline, hätäkatkaisin, hätämerkinantovälineet ja veneen perämoottorin koosta riippuen sammutin. Veneilyssä tärkeintä on terve järki ja harkintakyky, vesillä on viisainta kulkea aina päihteettömästi!
Ennen merimatkalle lähtöä:
Sammutuspeite on grillimestarin vakiovaruste
Nuotiosta tai grillistä syttyneiden tulipalojen määrä on vuosittain korkeimmillaan touko- ja heinäkuussa, jolloin niitä syttyy noin sata kuukaudessa. Grillatessa on aina syytä olla huolellinen tulen, savun ja tuhkan kanssa. Sammuttamiseen kannattaa varautua jo ennen kuin grillin on sytyttänytkään. Varaa grillauspaikalle esimerkiksi sammutuspeite tai täysi vesiämpäri.
Avaimet turvalliseen grillaamiseen: