Kesän ja juhannuksen viettoon liittyy monenlaisia riskitekijöitä — näillä vinkeillä vältät ne

18.06.2015 08:11 -

Vieraassa ympäristössä ja veden äärellä oleskelu sekä usein alkoholilla vahvistettu juhlamieli altistavat tapaturmille, muistuttaa Suomen Palopäällystöliitto.

Juhannus on käsillä, ja paras lomakausi käynnistymässä. Yleisiä kesätapaturmia ovat muun muassa hukkumiset vesiliikenteessä ja uidessa, liikenneonnettomuudet sekä tulipalot.

Viisaasti vesillä

Suomessa hukkuu vuosittain jopa 200 ihmistä. Suhteutettuna asukaslukuun tämä on selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Pääosa hukkuneista on työikäisiä tai sitä vanhempia miehiä, joskin hukkuminen on myös yksi yleisimmistä lasten tapaturmaisista kuolinsyistä. Hukkumiskuolemien merkittävimmät syyt ovat alkoholi, puutteellinen varustautuminen, heikko henkilökohtainen toimintakyky ja uimataito sekä lasten jättäminen valvomatta veden äärellä.

Muista veden äärellä:

Vahdi lapsia erityisen tarkasti. Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti. Ui aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti niin, että jalat ylettyvät pohjaan. Varmista ennen hyppäämistä, että pinnan alla ei piile vaara. Muistathan, että alkoholi ei kuulu vesille.

Turvallisuus on muistettava myös veneilyssä. Turvallisesta veneestä löytyvät pelastusliivit, airot tai mela, ankkuri köysineen, tyhjennysväline, hätäkatkaisin, hätämerkinantovälineet ja veneen perämoottorin koosta riippuen sammutin. Veneilyssä tärkeintä on terve järki ja harkintakyky, vesillä on viisainta kulkea aina päihteettömästi!

Ennen merimatkalle lähtöä:

Selvitä sääennuste. Varmista polttoaineen riittävyys, varaa reservi. Kerro omaisille tai tuttaville suunniteltu reitti, etenkin jos siihen tulee muutoksia. Jos joudut merihätään, ota yhteyttä meripelastuskeskukseen 0294 1000 tai hätänumeroon 112. Vara-akku matkapuhelinta varten auttaa myös yhteyden saamista kiperissä tilanteissa.

Sammutuspeite on grillimestarin vakiovaruste

Nuotiosta tai grillistä syttyneiden tulipalojen määrä on vuosittain korkeimmillaan touko- ja heinäkuussa, jolloin niitä syttyy noin sata kuukaudessa. Grillatessa on aina syytä olla huolellinen tulen, savun ja tuhkan kanssa. Sammuttamiseen kannattaa varautua jo ennen kuin grillin on sytyttänytkään. Varaa grillauspaikalle esimerkiksi sammutuspeite tai täysi vesiämpäri.

Avaimet turvalliseen grillaamiseen:

Grillaaminen kuuluu vain aikuisille. Huolehdi, että lapset pysyvät turvallisen etäisyyden päässä kuumasta grillistä. Sytytysnestettä tai -geeliä käyttäessäsi noudata pakkauksen käyttöohjetta. Leimahdusvaaran välttämiseksi anna sytytysnesteen ensin imeytyä hiiliin ja sytytä sitten varovasti tuulen yläpuolelta. Älä anna liekkien nousta liian korkeiksi. Poista palava materiaali grillin välittömästä läheisyydestä. Kaasugrilliä käyttäessäsi tarkista ennen sytytystä kaasuletkun ja paineenalentajan kunto, ja siirrä kaasupullo grillauksen ajaksi letkun sallimalle etäisyydelle kuumasta grillistä. Vaarattomalta näyttävän tuhkan alla hiilloksen jäähtyminen voi viedä jopa kaksi vuorokautta. Älä kaada tuhkia grillaamisen lopuksi luontoon, vaan palamattomaan metalliastiaan. Varaudu mahdolliseen vahinkoon alkusammutusvälinein. 

Kilpailut

Uusimmat