Topi Saha: Siirtyminen pieneltä levy-yhtiöltä suurelle oli "ansaitsemattoman helppoa"
Saha on julkaissut kolme sooloalbumia ja tehnyt kappaleita myös muun muassa Pete Parkkoselle. Ensimmäisen albuminsa Verta ja Lihaa (2010) hän teki piskuiselle Ei-No Recordsille, jota hänen oma Eetu-veljensäkin oli pyörittämässä.
– Siinä vaiheessa, kun tämä eka levy tehtiin, en ollut vakavasti harkinnut vaan vain vähän haaveillut siitä, että jossain vaiheessa mä haluaisin tuutata ulos oman levyn. En ollut ikinä itse edes lähettänyt demoja mihinkään tai mitään sen suuntaista, kertoi vuonna 1987 syntynyt muusikko.
– Sitten kun Ei-Noa pyörittäneet Eetu ja Ilkka kysyivät, että haluanko mä tehdä levyn, sanoin, että totta kai. Levy otettiinkin yllättävän hyvin vastaan, vaikka se oli sellainen marginaalijulkaisu.
Esikoinen kirvoitti Helsingin Sanomien valitsemaan sen yhdeksi vuoden parhaista albumeista. Soundin Tero Alanko kirjoitti arvioissaan,että Sahan "pelkistetyssä folktyylissä ei ole mitään erityisen uutta tai omaa, mutta silti monet hänen lauluistaan vangitsevat" ja antoi albumille neljä tähteä viidestä. Kriitikoiden suosio toi paljon keikkaa ja debyytin jälkeen miehestä kiinnostuivat lammen isommat kalat.
Tunnettu tähtientekijä Asko Kallonen otti Sahaan yhteyttä ja tarjosi levytyssopimusta Warnerille. Saha hyväksyi monikansallisen levyt-yhtiön tarjouksen, tosin varauksin.
– Täytyy sanoa, että olin vähän skeptinen, kun sopimusta alettiin tehdä. Yritin kysellä moneen kertaan, että tarkoittahaan tämä sitä, että minä saan säilyttää taiteellisen vapauteni ja kaikkea muuta itseriittoista, naurahti Topi ja jatkoi: – Kyllä se tarkoitti.
Saha näkee uransa kivuttomassa etenemisessä sijaa paitsi lahjakkuudelle myös olosuhteille.
– Polkuni pienlevy-yhtiöltä isolle levy-yhtiölle on ollut, hävettävää oikein sanoa, ansaitsemattoman helppo. Kyse ei ollut kyllä pelkästään mun erinomaisuudestani, sillä silloin vuosina 2010-2011 naissooloartisteja oli tosi paljon esillä, ja miessooloratisteja taas vähemmän. Saattoi olla, että olin vain oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Warnerilla ehkä mietittiin, että meidän pitäisi nyt kiinnittää joku miesartisti. Onneksi Asko (Kallonen) näki ja kuuli mussa jotain lupaavaa, muisteli Saha.
Sahan toinen, vuonna 2013 julkaistu albumi kantoi nimeä Kolme Veljee. Kolmas pitkäsoitto Nykyaika julkaistiin tämän vuoden toukokuussa.
Haaveena on pystyä elättämään itsensä musiikilla.
– En haaveile mistään supertähtistatuksesta. En siis lopeta, jos en saa stadioneita täyteen. Toivoisin, että voisin käyttää kaiken energiani siihen, mitä haluan tehdä ja mistä saan draivia ja nautintoa ja mitä rakastan. Samalla haluaisin saada musiikinteosta palkinnon myös konkreettisesti, eli ihan fyrkkamielessä, pohti Saha.