"Made in China" voi nykyään tarkoittaa vaikkapa bambupolkupyörää

14.08.2015 15:19 -

Yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa tuotettu näyttely esittelee moderneja kiinalaisia muotoilijoita ja käsityöläisiä. Näytillä oleviin esineisiin kuuluu niin koruja, huonekaluja kuin kulkupelejäkin.

Kiinalaisesta muotoilusta tulee monelle mieleen sinivalkoiset posliinit tai räikeä, muovinen halpiskrääsä. Designmuseon näyttely esittelee kunnianhimoisten muotoilijoiden arkipäiväisiä esineitä, joista kiinnostavimpiin kuuluu Wenqing Yangin suunnittelema Zuma-bampupolkupyörä. Se on esimerkki massatuotetusta Yongjiu-polkupyörämerkin mallista. Se kuvastaa kestävän liikkumisen ideaa sekä polkupyörän renessanssia.

Näyttelyn muotoilijat edustavat Kiinan yhden lapsen politiikan kautta syntynyttä itsevarmaa ”minä-sukupolvea”, jolle kaikki on mahdollista.

Näyttely on osa Helsingin juhlaviikkojen Fokus: China -ohjelmaa, joka esittelee laajasti kiinalaista nykykulttuuria ja taiteita Helsingissä.

Designmuseon näyttelyssä on esillä huolella valittu kokoelma niin tuttuja käyttöesineitä kuin vähemmän tunnettuja esineitä, joiden avulla voi kurkistaa moderniin kiinalaiseen yhteiskuntaan. Näyttelyssä nähtävät esineet viittaavat monin tavoin ikiaikaiseen perinteeseen, mutta kertovat samalla nykypäivän dynaamisesta Kiinasta.

Kiina on esillä Helsingin juhlaviikoilla (14.-30.8.2015) näkyvästi: esimerkiksi Kaapelitehtaalla nautitaan kiinalaista undergroundia huimat yhtäjaksoiset 25 tuntia perjantaista 28. elokuuta alkaen lauantain 29. elokuuta puolelle. Taidemaratonissa on luvassa muun muassa installaatioita, elokuvaa, valokuvaa, uutta mediaa, teatteria, tanssia ja musiikkia sekä ruokaa ja juomaa.

Kiinalaista liikkuvaa kuvaa

Myös kiinalainen elokuva on mukana, kun Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI esittelee teoksia 16.-30.8. elokuvateatteri Orionissa. Mukana elokuvasarjassaon muun muassa Ang Leen riemastuttava taistelulajispektaakkeli Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme, jonka omaperäisen musiikin on tehnyt Juhlaviikkojen vieraaksi saapuva Tan Dun.

Mukana on myös meillä vielä tuntemattomamman, mutta Kiinan nykyohjaajien kärkikaartiin kuuluvaan, maassaan työskentelykiellossa olleeseen Lou Yen tuotantoon.

Sarja huipentuu kiinalaisen mykän kauden suosituimman näyttelijän Ruan Lingyun tähdittämään Jumalattareen, joka toteutetaan kinokonserttina. Elävästä musiikista vastaavat Marko Puro ja Mauri Saarikoski.

Artifact Beyond − Design in China Now Designmuseon Galleriassa Helsingissä osoitteessa Korkeavuorenkatu 23 aikana 15.8.–1.11.2015.

Elokuvia Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa KAVIssa 16.-30.8.2015.

Katso Helsingin juhlaviikkojen koko ohjelma!

Kilpailut

Uusimmat