Suomalaiset ovat mukana Marsissa
Popcorn tuoksui, kun salillinen radionova.fi-kilpailun voittajia täytti Tennispalatsin ykkössalin Helsingissä. Moni innostui kuvaamaan itsensä punasävyisen Yksin Marsissa -kuvaseinän edessä, osa jopa hassu avaruuskypärä päässään. Taustalakanassa komeili Matt Damon, Ridley Scottin ohjaaman 3D-uutuuselokuvan tähti.
Näytillä oli myös ihka oikeita välineitä, joilla Marsia on tutkittu – ja edelleen tutkitaan.
Ilmatieteenlaitoksen tutkija Maria Hieta esitteli laitteita uuden tieteisfantasiaelokuvan yleisölle.
– Meillä on tässä esillä sellaisia Ilmatieteen laitoksella rakennettuja mittalaitteita, joita on ihan oikeasti lähetetty Marsiin. Tässä ovat näytillä paineenmittauslaite ja kosteudenmittauslaite. Tällaiset vastaavat laitteet ovat olleet avaruudessa jo 2000-luvun alussa. Nyt esimerkiksi Curiosity-mönkijän kyydissä on paineen- ja kosteudenmittauslaitteet, jotka ovat meillä tehtyjä.
Pienen henkilöauton kokoisen Curiosity-mönkijän tehtävänä on selvittää, onko Marsissa joskus ollut bakteeritasoiselle elämälle kelvolliset olot.
Suomalaista osaamista halutaan viedä ulkoavaruuteen myös tulevaisuudessa, kertoo tutkija Hieta.
– Tavoite on mennä uudestaan. Vuonna 2016 lähdetään ExoMars -kulkijan kyydissä ja vuonna 2020 NASA:n uuden ison Mars roverin mukana.
Mutta voiko oikea Mars-tutkija nauttia pidäkkeettömästi sci-fi -elokuvista vai etsiikö hän alitajuisesti sci-fi-leffoista virheitä?
– Kyllä mä varmasti kiinnitän huomiota elokuvan detaljeihin, ja jos siellä on ihan törkeitä virheitä, niin kyllä se häiritsee.
Miten arvelet käyvän tämän elokuvan kohdalla?
– Kyllä mä olen kuullut tästä hyvää, eli toivon parasta!
Elokuvassa Yksin Marsissa Damonin esittämä astronautti Mark Watney jää epäonnisen tehtävän seuraksena yksin äärimmäisiin olosuhteisiin Mars-planeetalle. Elokuva perustuu amerikkalaisin avaruusnörtin Andy Weirin menestyskirjaan, joka on käännetty kymmenille kielille, myös suomeksi.
Elokuvan jälkeen kävi ilmi, että aivan kaikki ei ollut paikalla olevien Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden mukaan todellisuutta vastaavaa. Esimerkiksi valkokankaalla riehuvia massiivisia, tappavan tuhoisia myrskyjä ei Marsin olosuhteissa voisi syntyä.
Yksin Marsissa ensi-illassa perjantaina 9. lokakuuta 2015. radio Nova jakoi nettikilpailunsa kautta salillisen lippuja. Osallistu muihin kilpailuihin!