Kaikki on kallista – ruokakin!

29.03.2011 14:30 -

Ruoan hinta on noussut vuodessa 6,1 prosenttia. Vuodenvaihteessa hintoja kohotti omalta osaltaan voimaan tullut makeisvero.

Suurin osa hinnannousuista johtuu elintarviketeollisuuden ulkopuolisista tekijöistä, kuten raaka-aineiden hinnannoususta, veroratkaisuista sekä energiakustannusten, kuten sähkön hinnan noususta, kertoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Korkea viljanhinta on kustannus kotieläintuotannolle ja Suomessa on kysymys nimenomaan siitä. Rehun hinta nousi 2008 jopa kymmeniä prosenttia. Tällä hetkellä ei onneksi puhuta noin suurista hinnannousuista, mutta joka tapauksessa paine kuluttajahintojen nostamiselle on suuri.

Maailmanlaajuisesti raaka-aineiden hintaa nostavat viime aikojen epätavalliset sääilmiöt.

Maailmanlaajuisen markkinatalouden seurauksena Suomessa myytävien raaka-aineiden hintoihin ei vaikuta pelkästään Suomen olosuhteet. Vaikka Suomessa tulisi ensi kesänä hyvä vehnäsato, mutta Espanjassa huono, niin pörssit määrittelevät sen, että vehnän hinta olisi kummassakin maassa sama.

Kilpailut

Uusimmat