Mitä Yhdysvallat tarjoaa odottaville äideille?
Sairasvakuutus tulee yleensä työn kautta. Ellei sellaista ole, on tarjolla mm. hyväntekeväisyyteen perustuvia ilmaisklinikoita.
Mikäli omistaa sairasvakuutuksen, menee nainen raskauden havaittuaan synnytyslääkärille.
Tämä tutkii naisen, mutta lääkärillä ei ole aikaa vastailla kysymyksiin. Sitä varten tarjolla on vapaaehtoisia synnytysvalmennuskursseja. Niihin osallistuu noin neljännes ensisynnyttäjistä. Odottava amerikkalaisäiti paiskii töitä yleensä niin pitkälle kuin kykenee. Myös äitiysloman pituus riippuu työpaikasta.
Korkeissa asemissa olevat asianajajat ja bisnesnaiset saattavat huilata vain pari, kolme viikkoa. Pisimpään lomailevat opettajat. Heillä on tapana ajoittaa synnytys kesäloman ajalle ja ottaa seuraava lukukausi vapaaksi. Keskimäärin äitiyslomalla ollaan kolme kuukautta. Isyysloma on USA:ssa vasta lapsenkengissään. Jotkut työnantajat tarjoavat sitä parista viikosta korkeintaan kuukauteen.
Kate Vozoffi pitää Yhdysvalloissa Lamaze-kursseja mm. odottaville äideille.
Kate on eronnut, kahden teini-ikäisen tyttären äiti. Hän on vetänyt Lamaze-kursseja 20 vuotta. Lamaze on rentoutumis- ja hengitystekniikka. Tarkoituksena on kiinnittää synnyttävän äidin huomio kivun sijasta hengitykseen.
Luokka kokoontuu kerran viikossa viiden viikon ajan. Kaikki kurssilaiset aikovat synnyttää sairaalassa. Valtaosa haluaa epiduraali-puudutuksen. Kate arvostaa ratkaisua, vaikka synnyttikin itse molemmat tyttärensä kotona ilman kipulääkitystä. Hän sanoo, että Lamaze-tekniikka on erittäin tehokas, kun sen ottaa vakavasti. Kate ei silti maalaile naisille ruusuista kuvaa täysin kivuttomasta synnytyksestä. Hän valmistaa heidät myös keisarinleikkaukseen. Yhdysvalloissa neljännes kaikista lapsista ja suurkaupungeissa liki puolet syntyy keisarinleikkauksella.
Vauvan synnyttyä naiset saavat Kateltä kyselykaavakkeen siitä, miten synnytys sujui. Osa kutsuu opettajan ristiäisiin.
Kate Vozoff on vuosien varrella opastanut kaikkiaan reilua 2500 synnyttäjää. Kaksi tapausta on jäänyt mieleen yli muiden. Ensimmäisessä 42-vuotias nainen tuli yllättäen ensi kertaa raskaaksi nuoremman poikakaverinsa kanssa. Velä viimeisillään nainen veti reippaan juoksulenkin ja synnytti tyttövauvan, jolle antoi opettajan mukaan nimen Kate.
Toinen tapaus on murheellinen. Pariskunnalle syntyi tyttövauva nimeltä Carolyn. Sydänsairas tyttö eli vain vuorokauden. Kate sanoo, että yhteiskunta painostaa usein unohtamaan kuolleen vauvan ja keskittymään seuraavaan raskauteen. Eivät nämä vanhemmat. He pitivät pikku-Carolynille kauniin muistotilaisuuden, kiittäen siitä, että saivat olla tämän vanhempia, vaikkakin vain päivän. Myöhemmin pari sai terveen vauvan.
Kate Vozoff sanookin, että hän tekee työtään – ei rahasta - vaan rakkaudesta uuden elämän ihmeeseen.
(Radio Nova)