Virusten mystisestä elämästä uusia havaintoja
Virusten tutkiminen on ollut äärimmäisen haastavaa niiden koon ja rajattoman määrän takia. Nyt virusten arvoitus on kuitenkin ratkeamassa. Tutkijat ovat saaneet selvitettyä, että virukset muodostuvat muutamista sadoista yhdistelmistä.
–Koko biosfäärissä viruksia on arviolta potenssilukuna ilmaistuna 10^32 - eli 10 ja 32 nollaa. Näiden tutkimiseen ei mikään aika riittäisi. Siksi tieto virusten rakennusmateriaalien rajallisuudesta onkin käänteentekevä, sanoo professori Dennis Bamford.
Professori Bamfordin johtama Suomen Akatemian virologian huippuyksikkö tekee yhteistyötä koko kansainvälisen tiedeyhteisön kanssa, mutta kunnia tästä virusten arkkitehtuurin rajallisuuden selvittämisestä kuuluu Suomeen.
–Jos nyt vähän saa itseään kehua, niin kyllä me olemme tämän asian keksineet.
Mikä tutkijoita kiinnostaa viruksissa?
–Pienessä tilkassa merivettä voi olla miljoona virusta. Virukset ovat itse asiassa oleellisin osa tätä biosfääriä. Me emme vain aiemmin ole tienneet siitä mitään. Kun elollinen luonto syntyi, ehkä noin kolme miljardia vuotta sitten, virukset olivat jo olemassa. Ja itse asiassa ne olivat tärkeä osa elämän syntymäprosessia, sanoo Bamford.
Virusten olemassaolo keksittiin alunperin, kun mikroskoopissa näkyviin soluihin muodostui jonkinlaisia läikkiä tai reikiä. Reiät laajenivat ja ikään kuin tartuttivat ympäristöään, ja tästä päästiin vähitellen virusten jäljille.
–On mielenkiintoista olla jatkamassa tätä työtä, sillä on koko maapallolle tärkeää oppia tuntemaan paremmin tätä biosfäärin kaikkein monilukuisinta otuskuntaa.
Viruksia valjastetaan hyötykäyttöön
Viruksia hyödynnetään jo nyt elintarviketeollisuudessa. Jotta viruksia voidaan torjua ja hyödyntää, niin on tärkeää oppia niiden toimintaa ja saada tieto niiden määrän rajallisuudesta. Esimerkiksi jauhelihapakkaukseen sujautetaan mukaan sopivia viruksia, jotka infektoivat ruokaa pilaavia bakteereja, ja näin ruoka saadaan säilymään pidempään. Myös lääketeollisuus pyrkii hyödyntämään viruksia.
–Syövän hoidossa on kehitteillä menetelmiä, joilla viruksen avulla viedään tarvittavaa ainetta tiettyyn kohteeseen ihmisessä, kertoo Bamford.
Ihmisten määrä kasvaa koko ajan ja matkailun suosio nousee, mikä lisää jatkuvaa kasvua myös virustaudeissa. Maailmanlaajuiset tartunnat ovat jo todellisuutta.
–Pandemioista ei koskaan päästä eroon, joten meidän on pyrittävä hallitsemaan niitä esimerkiksi kehittämällä rokotteita. Mitä enemmän meillä on tietoa viruksista, sitä useammalta virustaudilta pystymme suojautumaan, sanoo professori Bamford.
(Radio Nova, Suomen Akatemia)