Lemmikin kanssa lomalle? Muista nämä asiat!
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa, että oikeat varusteet ja tutustuminen joukkoliikennevälineiden matkustusohjeisiin ovat turvallisen ja mutkattoman matkan takeita.
Autoilijoiden on syytä pitää lemmikit matkan aikana joko verkolla erotetussa takaosassa, turvavaljaissa tai auton rakenteisiin sidotuissa kuljetushäkeissä ja -kopeissa, sillä autossa irrallaan matkustava eläin voi aiheuttaa riskitilanteita.
– Vapaana oleva eläin voi häiritä kuljettajaa tai kulkeutua polkimien tuntumaan. Törmäys- ja äkkijarrutustilanteissa irrallaan oleva painava eläin voi sinkoutua ohjuksen lailla etupenkillä istuvan päälle erittäin vakavin seurauksin: eläin voi murskautua kuoliaaksi, myös etupenkillä olevan selviytymismahdollisuudet ovat pienet. Vaara on todellinen jopa taajamanopeuksissa, sillä esimerkiksi 50 kilometrin tuntivauhtia liikkuvassa ajoneuvossa matkustavan 20-kiloisen koiran törmäysvoima on kolaritilanteessa lähes 400 kiloa, HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen sanoo.
Kolarilanteissa valjaat ja häkit pitävät eläimen myös aisoissa, sillä shokissa oleva loukkaantunut lemmikki ei tunne välttämättä edes omistajaansa ja saattaa käyttäytyä arvaamattomasti tai sännätä karkuun vaarantaen muun liikenteen ja oman henkensä. Loukkaantunut tai shokissa oleva eläin on aina vietävä eläinlääkärille tarkastettavaksi.
Rautateitse matkustaville eläimille on erityinen lemmikkivaunu. Eläimet voivat matkustaa myös kaukoliikenteen busseissa saattajiensa kanssa, jos linja-autossa on tilaa ja jos kukaan matkustajista ei ole niin allerginen, että häiriintyisi eläinmatkustajasta. Eläimet eivät saa matkustaa busseissa ja junissa ilman saattajaa.
Lento- ja laivayhtiöillä on lemmikkimatkustajille yhtiökohtaiset maksut ja matkustusohjeet, joihin kannattaa tutustua etukäteen. Esimerkiksi laivojen risteilymatkoille ei yleensä saa ottaa mukaan lemmikkieläimiä Ulkomaille matkustettaessa on tutustuttava myös kohdemaan karanteeni-, tuonti- ja vientimääräyksiin, joista saa lisätietoa Eviran sivuilta: www.evira.fi
Kesä on lemmikeille iloista yhdessäolon aikaa omistajien kanssa, sillä lomalla emännät ja isännät ehtivät kiinnittää enemmän huomiota lemmikkeihinsä. Yhteinen aika ei kuitenkaan saa mennä eläimen hyvinvoinnin edelle.
– Eläintä ei kannata raahata ihan joka paikkaan. Jos eläin stressaantuu selvästi matkasta ja kyseessä on lyhyt lomapyrähdys tai ilmastoltaan kuuma lomakohde, on lemmikki parempi viedä eläinhoitolaan tai hoitoon tuttavien luo. Lemmikin voi jättää myös omaan kotiin, jos sinne pyytää pätevän kissanhoitajan asumaan tai jos hoitaja käy kissan luona päivittäin, Luukkainen ehdottaa.
(Radio Nova, HESY ry)