Lomamatka odottaa - muista tämä!
Matkailijan terveysriskejä ovat muun muassa ripuli, sukupuolitaudit ja matkakohteesta riippuen hyönteisten levittämät taudit. Myös monet rokottein ehkäistävät taudit on syytä pitää mielessä ulkomaille lähtiessä.
Ripuli on matkailijan tartuntataudeista tavallisimpia. Saastuneesta juomavedestä ja elintarvikkeista tai käsien välityksellä voi vatsavaivojen lisäksi saada maksatulehdusta aiheuttavan hepatiitti A -tartunnan.
Juomaveden on hyvä olla pullotettua, jos ei ole varma veden laadusta, ja jääkuutiot kannattaa jättää väliin. Kädet tulisi pestä aina ennen ruokailua, WC:ssä käynnin ja elintarvikkeiden käsittelyn jälkeen.
Myös raakoja, käsittelemättömiä ja pakkaamattomia elintarvikkeita, kuten jäätelöä ja raakaa kalaa, kannattaa välttää
Toinen riskitekijä on sukupuolitaudit. Sukupuolitaudit ovat matkailijoilla 6-8 kertaa muuta väestöä yleisempiä. Myös hiv-tartunnat ovat usein peräisin ulkomailta: vuonna 2007 noin 40 % todetuista hiv-tartunnoista oli saatu ulkomailla.
Ainoa keino ehkäistä sukupuolitautitartunta on kondomi. Ulkomaille lähdettäessä niitä voi pakata laukkuun mukaan kotimaassa, sillä joissakin katolisissa, islamilaisissa ja köyhissä maissa kondomeja ei ole helposti saatavilla.
Mikäli matka suuntautuu Euroopan ulkopuolelle, esimerkiksi Afrikkaan, on huomioitava myös mahdollinen malariariski.
Malaria-alueelle matkustettaessa on huolehdittava hyttysiltä suojautumisesta ja estolääkityksestä. Lääkäri valitsee sopivan estolääkityksen matkakohteen ja -suunnitelman mukaan, sillä esimerkiksi Afrikassa malariaan tehoaa vain osa estolääkkeistä.
Rokotukset viimeistään kuukautta ennen matkalle lähtöä
Karkea yleissääntö on, että rokotteet tulisi ottaa ja rokotussarjat aloittaa vähintään kuukautta ennen matkan alkua. Joidenkin erityisryhmien, kuten raskaana olevien ja kroonisesti sairaiden, kannattaa olla liikkeellä tätäkin aikaisemmin.
Matkailijan perusrokotteita ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote ja tarvittaessa tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote. Matkakohteen ja matkan luonteen mukaan voidaan tarvita myös muita rokotteita. Hepatiitti A:ta ja B:tä esiintyy mm. Itä-Euroopassa, Baltian maissa sekä Välimeren alueella. Joillakin alueilla voidaan myös tarvita esimerkiksi poliorokotetta, puutiaisaivokuumerokotetta, keltakuumerokotetta, Japanin aivotulehdusrokotetta ja lavantautirokotetta.
Matkailijan tulee itse huolehtia kaikista rokotteistaan. Jos rokote annetaan rokotussarjana, aloitettu sarja kannattaa saattaa loppuun asti, sillä keskenjäänyt rokotussarja ei anna täyttä suojaa tuleville matkoille. Rokotussuojaa suunniteltaessa kannattaa huomioida koko tulevaisuuden matkustusura.
Muista myös nämä
Puhdista lomamatkalla tulleet haavat ja nirhaumat huolellisesti vedellä ja desinfioimisaineella, sillä lämpimissä oloissa tulehdusvaara on suuri.
´
Huolehdi auringolta suojautumisesta, sillä toistuva palaminen lisää ihosyöpäriskiä. Pienimpien lapsien on hyvä oleskella varjossa.
(Radio Nova)