Lähes joka neljäs lapsi kärsii näköongelmista

25.07.2011 19:00 -

Noin joka neljäs lapsi kärsii silmiin liittyvistä ongelmista, jotka vaikuttavat lapsen keskittymiseen, jaksamiseen, oppimiseen ja hyvinvointiin.

Jopa 23 prosenttia 6–15-vuotiaista lapsista kärsii piilevistä näköongelmista, jotka oireilevat esimerkiksi päänsärkynä, keskittymis- ja lukemisvaikeuksina sekä silmien väsymisenä.

Lapsi ei aina itse osaa kertoa näkevänsä huonosti, koska hän ei välttämättä vielä tiedä, miltä hyvä näkeminen tuntuu. Kun vertailukohdetta ei ole, lapsi yhdistää epämukavuuden tunteen lukemiseen.
 
Lapsella ilmenevää piilokarsastusta ja lähinäön ongelmia voidaan korjata myös silmäjumpalla.

- Silmäjumpasta voi olla apua silloin, kun silmä tarkentaa huonosti lähelle eli silmälihakset ovat jääneet tavallaan ”jumiin”. Noin puolet lasten lähinäköongelmista liittyy juuri lähitarkentamiseen. Oireet ovat samat kuin nelikymppisenä oireilemaan alkavassa ikänäössä, mutta vanhemmalla iällä lähinäköä ei pysty enää treenaamaan. Lapsen ja nuoren silmän mykiö on vielä joustava, mikä mahdollistaa lihasten harjoittamisen, kertoo optometristi Mikaela Höglund Specsaversilta.

Näin voit tunnistaa lapsen tai nuoren lähinäköongelman

Keskittymisvaikeuksia lähityössä ja lukuaineissa, kun taas esimerkiksi matematiikka voi sujua helposti. Silmät väsyvät helposti tai lapsi hieroo niitä usein. Teksti menee luettaessa helposti sekaisin. Vanhempi lapsi pitää sormea tekstin alla tai rivin alkamiskohdan löytäminen on vaikeaa. Lapsi lukee epätavallisen kaukaa, läheltä tai kääntää päätä sivulle lukiessaan. Lapsi valittaa päänsärkyä varsinkin pidemmän lukurupeaman jälkeen.

Optometristi Mikaela Höglundin vinkit lapsen näönhuoltoon

 1. Tutkituta lapsen näkö.
 2. Seuraa lapsesi lukutapoja huomataksesi mahdolliset huonosta näöstä kertovat oireet ja tottumukset.
 3. Muistuta lasta pitämään lyhyitä taukoja lukemisessa, tietokoneen käytössä tai muussa staattisessa lähityössä noin kerran puolessa tunnissa. Ikkunasta ulos katseleminen auttaa – tärkeää on, että silmä voi tarkentaa välillä myös kaukoetäisyydelle. 
 4. Silmälasit ovat iloinen ja luonteva asia yhä useammalle lapselle. Aikuisten myönteinen asennoituminen silmälaseihin heijastuu myös lapsiin.  
 5. Paljon urheilevalle tai silmälaseja vierastavalle lapselle piilolinssit ovat helppo ja turvallinen vaihtoehto, kunhan vain huolehditaan hyvästä hygieniasta.

Kotitesti

Peitä lapsen toinen silmä. Ota kynä, jonka kyljessä on tekstiä, ja vie se hitaasti lähelle lapsen silmää. Selvitä, millä etäisyydellä teksti ei enää näy lapsen mielestä tarkkana. Jos alle 15-vuotias ei näe tekstiä terävänä enää 10 senttimetrin päästä, kannattaa käydä optikolla näöntutkimuksessa.

Abdi, S. (2007) Asthenopia in schoolchildren.

Sterner, B., Gellerstedt, M. & Sjöström, A. (2006) Accommodation and the relationship to subjective symptoms with near work for young school children.

(Radio Nova, Specsavers)

Kilpailut

Uusimmat