Ravintolapäivä on suomalainen idea
Ravintolapäivän ideana on kannustaa ihmisiä perustamaan väliakaisia ravintoloita yhden päivän ajaksi. Ensimmäisenä Ravintolapäivänä toukokuussa 2011 Suomeen syntyi lähes 40 väliaikaista ravintolaa, ja niiden suosio yllätti niin järjestäjät kuin ravintoloitsijatkin. Ravintolat houkuttelivat tuhansia asiakkaita ja moni joutui sulkemaan ennen aikojaan, sillä tarjoilut loppuivat kesken. Pop-up-ravintoloiden joukkotempaus on tiettävästi ainoa laatuaan maailmassa.
Sunnuntaina 21.8. mukana on pari sataa ravintolaa yli 20 eri kaupungissa, ja ensimmäiset ravintolat syntyvät myös Suomen ulkopuolelle muun muassa Englantiin ja Bulgariaan.
Ravintolapäivässä ovat ruoan lisäksi tärkeitä myös miljöö ja palvelut. Ravintola Kääntöpöytä sijaitsee Pasilan juna-aseman ratapihalla, ja se tarjoilee viereisillä sissiviljelmillä kasvatetuista tuotteista valmistettuja annoksia. Kahvila Ratas houkuttelee puolestaan asiakkaita osallistumaan musiikkivalintoihin lisäämällä omia suosikkikappaleita etukäteen Spotify-soittolistalle, ja Ravintola Heittiökeittiön kirjahyllystä voi valikoida kirjoja mukaan otettavaksi. Luvassa on myös tatuointiliikkeen valmistama viikinki-menu, suutari Pinkomon Chili con Carnea dj:n tahdissa sekä shamppanjamaistelu molekyylikeittiö-pikkupalojen kera kuumailmapallolennolla. Mukana on myös mm. vegaaniseen luomuraakaruokaan keskittyvä Raw Food Yösnägäri, porttikongista käsin operoiva tryffeleitä ja leivonnaisia tarjoileva Fredan Tryffelitehdas sekä sisäelimistä valmistettuja annoksia valmistava ravintola Sydän & Veri. Valinnan varaa siis riittää!
Helsingin lisäksi ravintoloita perustetaan tänä vuonna mm. Turkuun, Tampereelle, Espooseen, Vantaalle, Järvenpäähän, Lahteen, Hankoon, Äänekoskelle, Saloon, Poriin, Vaasaan, Ouluun, Kuopioon, Jyväskylään, Tervakoskelle, Kuusankoskelle, Rovaniemeen, Mikkeliin ja Joensuuhun.
Tapahtuma järjestetään Facebookin avulla. Kuka tahansa voi ilmoittaa oman ravintolansa osaksi tapahtumaa. Ravintolapäivän ravintoloista, kahviloista ja baareista julkaistaan myös kartta, jonka avulla asiakkaat löytävät perille.
Ravintolapäivän konseptin ja organisoinnin takana on joukko helsinkiläisiä, jotka halusivat kannustaa hauskanpitoon, yhteiseen tekemiseen ja erilaisten ravintolaideoiden kokeilemiseen.
Kuva: Timo Santala