Radio Nova seurasi koulujen päättymistä Yhdysvalloissa - katso kuvat loppujuhlista!

19.05.2012 10:15 -

Radio Novan Los Angelesin erikoistoimittaja Tomi Hinkkanen oli seuraamassa High Schoolista valmistuvien oppilaiden prom-juhlaa, joita vietetään parhaillaan eri puolilla Yhdysvaltoja.

Prom tulee sanasta promenade, joka tarkoittaa vieraiden marssia juhlapaikalle. Promin historia juontaa 1800-luvun lopulle. Silloin itärannikon eliittikoulut alkoivat matkia yläluokkaista tapaa järjestää aikuisikään ehtineille tytöille esittäytymisjuhlia. Aluksi prom oli vaatimaton juhla. Vasta 50-luvun vaurastuneessa Amerikassa niistä alkoi tulla loisteliaita tapahtumia.

Promiin kuuluu muodollinen pukeutuminen: Tytöllä yleensä hihaton pitkä iltapuku, pojalla smokki. Poika antaa deitilleen ranteeseen kiinnitettävän corsage-kukka-asetelman. Pojalla on samoista kukista sommitellut butonniere-rintakukat. Prom on amerikkalaisnuoren aikuistumisriitti. Prom on ainutlaatuinen tapahtuma nuoren amerikkalaisen elämässä aivan samalla tavalla kuin vaikka häät.

- Historian opettaja Angela Soto kertoi saaneensa idean Shakespearen Kesäyön unelmasta, johon yhdisteli Las Vegasin glamouria. Sitten juhlaväki alkoi saapua. Osan kuskasi paikalle vanhemmat autollaan, osa tuli party-bussilla ja osa limusiineillä. Autoista purkautui viimeisen päälle pukeutuneita nuoria. Tytöt näyttivät suosivan flamenco-tanssija-tyylisiä pukuja. Pojilla oli tummat smokit. Paviljongin portaikolle oli levitetty punainen matto. Pojat ohjattiin oikealle ja tytöt vasemmalle puolelle. Vartijat suorittivat kullekin ruumiintarkastuksen. Muotipoliiseina toimivat taideaineiden opettajat tsekkasivat vielä, että tyttöjen hameet olivat riittävän pitkät. Niiden piti ulottua vähintään kaksi tuumaa käsivarren alapuolelle, Tomi Hinkkanen kertoo juhlista.

- Tunnelmaa voisi kuvailla sanalla bittersweet –  katkeransuloinen. Ensimmäisten joukossa saapuivat 17-vuotiaat Darlene ja Dylan. Darlene oli valmistumaisillaan koulusta. Dylan oli hänen kavaljeerinsa, joka valmistuu ensi vuonna. Darlene oli maksanut puvustaan vain kaksikymmentä dollaria. Heidän vanhempansa taas olivat hoitaneet 75 dollarin hintaiset pääsyliput. Darlenelle prom merkitsee 12 vuotta kestäneen koulunkäynnin huipentumaa. Hän aikoo lähteä opiskelemaan valokuvausta.

Punaisella matolla Sam sanoi, että prom on kiva päätös koulukokemukselle. Promiin kuuluu myös kyyneleitä. Samin seuralainen Shilpa selitti, että pukeutumisella viimeisen päälle juhlistetaan viimeistä iltaa yhdessä koulukavereiden kanssa. Tämän jälkeenhän kaikki katoavat tahoilleen. Ja sitten juhlaväki katosi juhlasalin uumeniin. Siellä odotti illallinen ja tanssiaiset. Prom huipentui prom-kuningattaren ja kuninkaan valintaan.

Kilpailut

Uusimmat