Kesä on Italiassa kyläjuhlien aikaa mutta nyt tilanne on karannut käsistä
Juhlia järjestetään ympäri maata, ja jokaisella kylällä ja jokaisella tuotteella tuntuu olevan omansa. Oma sagransa on esimerkiksi herkkutateilla, hunajalla, persikoilla, simpukoilla, polentalla, strozzapreti-pastalla, pavuilla ja sangrialla. Sciolzessa vietetään juuston ja kurpitsan juhlaa ja Acquafondatassa juhlitaan makaronia.
Vaikka sana sagra tuleekin latinasta ja tarkoittaa pyhää, ei nykypäivän sagroissa ole juuri mitään pyhää. Osa tapahtumista on keksitty täysin kaupallisista syistä turistien houkuttelemiseksi ja tuotteiden myymiseksi, mutta joidenkin juhlien perinteet ulottuvat vuosisatojen taakse.
Sagran aikana pääsee maistelemaan juhlan teemana olevaa tuotetta monin eri tavoin. Allistessa, Apuliassa esimerkiksi järjestetään heinäkuussa Sagra della Patata eli perunajuhla. Sen aikana tarjoillaan perunagnoccheja, mustekalaa ja perunoita, perunafocacciaa, perunasta tehtyjä panzarotti-piirakoita ja perunamunkkeja. Lazion Bagnoregiossa puolestaan pääsee elokuussa maistamaan kania. Luvassa on muun muassa tagliatelle-tuorepastaa kanijauhelihakastikkeella, kanipihvejä ja täytettyä kania. Usein juhliin liittyy myös jonkinlainen konsertti ja sagran aikana voidaan myydä myös muita paikallisia tuotteita ja esitellä vanhoja tapoja ja perinteitä.
Parhaimmillaan sagrat pitävät yllä perinteitä ja tarjoavat lähiruokaa tuottajilta suoraan paikallisille ihmisille. Mikäs olisikaan sen muodikkaampaa nyt kun puhutaan paljon luomusta ja slow foodista eli hitaasta ruoasta.
Kaikki eivät näistä juhlista kuitenkaan ilmeisesti innostu. Erilaisia sagroja on jo niin paljon että muun muassa turismi- ja palvelualojen yrittäjiä edustavan Confesercentin mukaan ne vievät paikallisilta ravintoloilta asiakkaat. Ravintoloitsijoiden mukaan sagrat olivat ennen sesonki-ilmiö, mutta nyt tilanne on karannut kokonaan käsistä kun juhlia on joka viikonloppu.
Confesercentin laskujen mukaan Italiassa on ainakin 20 000 erilaista tapahtumaa, joiden liikevaihto on yhteensä noin 350 miljoonaa euroa. Lukujen uskotaan olevan alakanttiin.
Yrittäjiä risoo varsinkin se, että he joutuvat noudattamaan paljon tiukempia määräyksiä esimerkiksi työturvallisuuden ja hygienian kohdalla kuin sagrat, jotka pääsevät usein pälkähästä. Ravintoloitsijat ovatkin ehdottaneet lakialoitetta, joka tiukentaisi sagrojen ja muiden kyläjuhlien laatukriteereitä.
Jenni Meronen
Rooma
(Radio Nova)