Mansikkasato parhaimmillaan - Näin säilöt kesän herkut talteen

12.07.2012 20:00 -

Mansikkasato on Suomessa parhaimmillaan, esimerkiksi Suonenjoella mansikan pääsatokausi on käynnistymässä.

Suomen Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan viime vuorokausien lämpimät säät ovat nyt vauhdittaneet mansikan kypsymistä. Aikaisten lajikkeiden mansikat ovat olleet myyntipöydillä jo jonkin aikaa ja nyt sinne on ilmestynyt suomalaisten suosikkilajike Polka. Tällä hetkellä satotoiveet ovat vielä hyvät, vaikkakin sateiset säät ovat jo hiukan rukanneet  kokonaisatoa alaspäin.

Tässä hyviä vinkkejä mansikan säilömiseen.

Mansikat talteen pakastimeen

Mansikkaan ei tarvitse lisätä säilöntäainetta, kun sen pakastaa. Pieni määrä lisämakeutta on kuitenkin paikallaan, pakasti mansikan sitten kokonaisena, viipaleina tai survoksena.

Mansikassa tapahtuu soluhengitystä, jolloin menetetään osa makeudesta, ja se korvataan lisäämällä vähän sokeria. Vitamiinien katoamista ei tarvitse murehtia, sillä ne säilyvät oikein hyvin pakastettaessa.

Mansikkaa voi säilöä pakastamisen sijaan myös kuivattamalla. Kuivaamisen suosio on ollut nousussa viime aikoina, ja mansikkaa onkin helppo kuivata viipaloituna.

Talven tullen kuivattua mansikkaa voi lisätä salaattiin tai syödä sellaisenaan karkin korvikkeena. Ja totta kai osa marjoista hillotaan herkkuhetkiä varten.

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat