Kansanedustaja pelkää väärän signaalin leviävän kouluihin: "Saat kenkää, jos kosket minuun"
- Perusopetuslain mukaan opettaja ja rehtori pystyy poistamaan oppilaan fyysistä voimaa käyttäen. Se pitää suhteuttaa oppilaan ikään, tasoon ja mahdolliseen vastarintaan se voimakeinon aste, Packalén muistuttaa Enbuske & Linnanahde Crew:n haastattelussa.
Kansanedustalle on voimakeinojen käyttö tuttua, sillä hän on ammatiltaan poliisi. Hän haluaakin muistuttaa, että julkisuuteen vuotaneella videolla opettajan käyttämä työntäminen on voimakeinoista lievin.
- Työntäminen on kaikista voimakeinoista lievin. Toinen pystyy milloin tahansa irrottautumaan, lopettaa passiivisen vastarinnan ja lähteä pois. Jos taas ottaa kiinni kädestä, silloin henkilö on hallinnassa, eikä voi poistua silloin kun haluaa.
- Videolla näkyi työntämistä, ei tönimistä, Packalén toteaa. Hänen mukaansa videolla ei myöskään näy merkkejä opettajan hermojen menettämisestä. Hän toimi annettujen säännösten mukaisesti.
- Tämä on kauhuskenaario siitä, jos maailma menee siihen pisteeseen, että koulusta soitetaan poliisille: ”Tulkaa poistamaan oppilas”. Eihän tämä voi tähän mennä, Tom Packalén toteaa haastattelussa.
- Opettajilla on periaatteessa riittävät mahdollisuudet puuttua häiriökäyttäytymiseen. Ongelma piilee järjestelmässä. Meidän tulisi huomioiden oppilaiden taso. Jos on sellaisia henkilöitä, jotka tarvitsevat enemmän huomiota, heille tulisi järjestää omat luokat. Eli pienempiä luokkia. Tukea lisää, Packalén listaa.
- Me tarvitaan nyt kurinpalautusta ja järjestystä kouluun. Tämä tapaus on järkyttävä signaali kouluihin. Voin kuvitella, miltä tuntuu opettajasta tänä päivänä. "Saat kenkää, jos kosket minuun". Varmaan tulee tällaista kuittailua opettajille lähiaikoina.
Kuuntele koko haastattelu:
(Radio Nova)