Yhdysvaltojen 60 vuotta vanha rusinalaki naurattaa!
Mihin Amerikassa tarvitaan hallituksen ylläpitämää rusinavarastoa?
Asiaan etsitään nyt vastausta ja amerikkalaiseen tapaan hommaa johtaa asianajajien armeija. Rusinareservi on jäänne toisen maailmansodan ajalta. Eri puolille maailmaa lähetetyt amerikkalaiset sotilaat saivat rusinalähetyksiä, koska ne olivat varsin kätevä tapa pitää sotilaat hyvin ravittuina.
Kun sota loppui, niin rusinoiden kysyntä ja hinta romahti. Siitä koitui suuria vaikeuksia rusinantuottajille. Ongelman ratkaisuksi keksittiin rusinareservi. Tarjontaa alettiin rajoittaa, ja hinta saatiin tasoitettua, mutta laki velvoitti maanviljelijät luovuttamaan suuren osan sadostaan ilmaiseksi varastoon.
Miksi rusinavarastot ovat edelleen olemassa? Lakeja kyllä säädetään kaiken aikaa, mutta ei ole mekanismia täysin vanhentuneiden ja tarpeettomien lakien peruuttamiseen. Rusinalaki ja rusinavirasto ovat perustettu vuonna 1949, eikä kenellekään ole tullut mieleen kyseenalaistaa yli 60 vuotta vanhaa systeemiä.
Jotain on tapahtumassa, yhden rusinantuottajan ansiota. Yksi kalifornialainen viljelijä kieltäytyi jo vuosia sitten luovuttamasta satoaan valtion rusinavarastoon. Hänelle on kertynyt jo puolen miljoonan euron verran sakkoja lain rikkomisesta. Maatalousministeriön rusinavirasto vei kapinallisen viljelijän oikeuteen.
Viljelijä palkkasi puolestaan huippuasianajajan hoitamaan asiaansa niin, että tapauksessa ei käsiteltäisi vain hänen asiaansa, vaan yritettäisiin päästä eroon koko reservistä, jota maanviljelijä pitää kommunismina, ryöstönä sekä valtion harjoittamana kartellitoimintana.
Viljelijän asia on saanut paljon julkisuutta, sillä onhan aika kummallinen asia, että valtion rusinavarasto on edes olemassa. Yli 60 vuotta vanha laki saattaa hyvinkin olla nyt tiensä päässä vihdoin?
Mitä varastolla tehdään nykyään?
Virasto myy suurimman osan rusinoista eteenpäin, ja käyttää rahat viraston toimintaan. Jos rahoja jää yli, tulisi rahat luovuttaa rusinantuottajille. Ylijäämää ei tosin ole koskaan kertynyt. Varastosta on myös lahjoitettu rusinoita kouluihin, ja ulkomaille markkinointitarkoituksessa ja niitä on myös käytetty muun muassa lehmien ruokintaan.
Näin Yhdysvalloissa.