Vääränlaiset ateriat voivat vaikuttaa vireyteen auton ratissa - muista nämä asiat
Yhdistyksen puheenjohtaja Markku Partinen ei suosittele myöskään munkkikahveja, koska sokerinen välipala alkaa väsyttää. Partinen neuvoo syömään tauolla ruisleipää tai salaattia.
Kuljettajan työ voi sisältää myös yötyötä, jolloin väsymys korostuu ja aiheuttaa liikenne- ja työturvallisuusriskejä. Tärkein vireyteen vaikuttava tekijä on riittävä määrä unta, mutta myös ruokailutottumuksilla on suuri vaikutus. Vääränlainen ruokailu väsyneenä vain pahentaa väsymystä.
Pitkät ateriavälit altistavat liian tuhdille syömiselle, joka puolestaan väsyttää ja sitä kautta kasvattaa onnettomuusriskiä liikenteessä; kuljettajan väsymys on taustatekijänä jopa joka viidennessä kuolemaan johtaneessa kolarissa. Tasainen ateriarytmi pitää annoskoot kohtuullisina ja vireystilan parempana. Pienilläkin valinnoilla voi saada aikaan suuria muutoksia.
Muista nämä asiat kuljettajana:
1. Säännöllinen ateriarytmi
2. Normaali annoskoko
3. Lautasmalli joka aterialla
4. Sydänystävällinen ruoka
Kuva: Shutterstock
(Radio Nova, MTV3, Liikennelääketieteen yhdistys)