Tatuointialan suosio jatkaa kasvuaan - Yhdysvalloissa jo miljardibisnestä
Tatuointi tulee polynesialaisesta sanasta tatau. Sana ja taidemuoto rantautuivat Eurooppaan kapteeni James Cookin ja hänen merimiestensä mukana heidän palattuaan Tahitilta 1700-luvun lopulla. Tatuoinnissa ihon dermis eli verinahka värjätään, jolloin pigmentti muuttuu pysyvästi. Eri kansojen parissa tatuoinneilla on merkitty eri asioita – statusta, elämäntapahtumaa, riittiä, uskontoa, ideologiaa, amulettia, seksuaalista saavutusta, rakkauden kohdetta tai kastia, kuten orjia ja vankeja. Natsi-Saksassa keskitysleirivangeille tatuoitiin numerot ranteeseen. Venäjällä mafian jäsenet ja lännessä katujengiläiset tatuoivat itsensä. Vangit merkitsevät kasvoihin tatuoitavilla kyynelillä, montako ihmistä ovat tappaneet.
Tatuoinnin ottamisessa on terveysriskinsä. Likaisista välineistä voi saada veren mukana tarttuvia tauteja, kuten hiviä ja hepatitisia. Monissa maissa tatuoijilta edellytetäänkin infektioita ehkäisevää koulutusta. Negatiiviset mielikuvat tatuoinneista elivät pitkään, vaan eivät enää. Nykynuorille tatuointi on hyväksyttävä tapa ilmaista itseään. Amerikkalaisista eniten mustetta onkin 25-30 –vuotiailla. Heistä joka neljäs on ottanut tatskan.
Yksi suurimmista vaikuttimista on Hollywood – siellä tähdillä on omat tatuointitaiteilijat, ja yksi heistä on 56-vuotias Mark Mahoney. Hän pitää Sunset Stripillä tatuointisalonkia nimeltä Shamrock Social Club, jossa työllistää yhdeksän tatuointitaiteilijaa. Mahoneysta on tullut filmitähtien luottotaiteilija. Mm. Johnny Depp ja Mickey Rourke ovat käyneet ottamassa Markilta tatskat. Miehen pakeille jonotetaan puoli vuotta ja luomuksista saa pulittaa viidestäsadasta dollarista ylöspäin. Markin käsialaa ovat hienoviivaiset ja harmaan eri sävyiset mustavalkoiset tatuoinnit, joiden alkuperä on meksikolaisissa vankiloissa. Yleisön innostusta tatuointeihin lisäävät filmitähtien lisäksi tosi-tv-showt, kuten L.A. Ink ja Ink Master. Tatuointialan arvioidaan olevan USA:ssa runsaan kahden miljardin dollarin bisnestä. Tänä viikonloppuna alasta kiinnostuneet kokoontuvat Memphisiin valtakunnallisille tatuointimessuille.
Hollywood Boulevardin turistiosuudella on ainakin tusina tatuointisalonkia. Kussakin on useita taiteilijoita. Halvin tatska lähtee yleensä 60 dollarilla. Tatuointitartistiksi tullaan harjoittelemalla ensin jo vakiintuneella taiteilijalla. 28-vuotias Chris Roman oli oppisopimuksella Floridassa artisti Danny Wellsillä. Nyt hän työskentelee kiinalaista teatteria vastapäätä Highland Tattoo –salongissa. Siellä on erikoistuttu mittatilaustöihin. Asiakas tuo malliksi piirroksen tai valokuvan ja siitä työstetään tatska. Chrisillä on albumi aikaisemmista töistä – mm. Charlie Chaplinin potretti. Sellaisen tekeminen kestää kolme tuntia. Parin korttelin päässä, Zeebra Tattoo –salongissa 32-vuotias Jayse on itsekin värikäs mies. Käsivarsia koristavat pääkallot, kurpitsat, ankkurit ja pöllöt. Oikeassa rystysessä lukee ”love” ja vasemmassa ”hate”, kuten Robert Mitchumin esittämällä saarnaajalla thrillerissä Räsynukke. Jayce sanoo, että ihmiset tietävät nykyään hyvän ja huonon tatuoinnin eron.
Juuri nyt suosittua on valokuvarealismi. Aiheena voi olla sukulainen, julkkis tai lemmikki. Nuoret naiset kysyvät äärettömyys-symbolia. Haluttuja ovat myös 1920- ja 30-lukujen retrotatskat – kotkat, ruusut, klipperi-laivat ja naisten nimet. Jayse ei tosin suosittele tyttö- tai poikakaverin, tai edes aviopuolison nimen ikuistamista. Usein kun näitä hutinimiä joudutaan sitten myöhemmin peittelemään muilla tatuoinneilla. Alaikäisille Jayse ei tee tatskoja lainkaan. Miehen isoin työ oli koko selän peittävä kuva. Sen tekemiseen kului koko työpäivä ja hinnaksi tuli $700. Ja jollei uskalla ottaa pysyvää tatskaa, niin aina voi käydä hakemassa muutaman kympin maksavan ja korkeintaan pari viikkoa iholla säilyvän henna-tatuoinnin.
Tomi Hinkkanen
Journalist
Los Angeles