Nämä levyhyllyjen aliarvostetut klassikot ovat nyt IN!
Selitystä vinyylien suosiolle on monia. Yhä useammat haluavat fyysisesti soittaa musiikkia, mihin vinyylit sopivat mainiosti. Samaan aikaan markkinoille on tullut edullisia soittimia, joilla kuuntelu onnistuu helposti.
DJ-kulttuurissa siirryttiin vuosia sitten digitaaliseen soittamiseen. Sen rinnalle on palannut jälleen vinyylisoitto, jonka ovat huomanneet lukuisat artistit. Etenkin elektronisen musiikin kärkinimet ovat julkaisseet jo vuosia musiikkiaan vinyylimuodossa. Ostajia on riittänyt.
Yhä useammin ostajat ovat nuoria, jotka haluavat oppia soittamaan vinyyleillä. Tämä heijastuu myös koteihin, joissa vanhoja soittimia on kaivettu esille ja kunnostettu soittokuntoon. Samalla vanhemmat ovat innostuneet jälleen kuuntelemaan levyhyllyjen kätköjä.
Verkkohuutokaupoissa ja kirpputoreilla LP-levyjen hinnat ovat nousussa. Vaikka hinnat ovat vielä edullisia, maksetaan aidoista julkaisuista jo huimia summia.
Vinyylien suosio näkyy Suomen lisäksi ulkomailla. Mashable.com uutisoi LP-levyjen kasvavasta suosiosta. Esimerkiksi vuonna 2013 Yhdysvalloissa myytiin kuusi miljoonaa LP:tä. Briteissä vinyylimyynti nousi myös mukavalle tasolle, yli 800 000 kappaleen vuosimyynnillä. Viimeksi vinyyleitä on myyty saarivaltiossa enemmän reilu 15 vuotta takaperin.
Tämän ovat huomanneet myös kauppiaat, sillä vinyylilevyihin erikoistuneet kaupat ovat alkaneet ilmestyä jälleen katukuvaan.
Nyt onkin oikea hetki kaivaa esille omat vinyylit, joita heiteltiin ullakoille, seinille ja varastoihin niiden suosion romahdettua 80-luvun lopussa. Vinyylit on nyt IN ja niillä voi tienata mukavia summia!
Kuvat: Shutterstock
(Radio Nova, Digital Spy, Metro.co.uk, Mashable.com)