Ilmatieteen laitos varoittaa petollisista merijäistä: Ei voi tietää, missä jää pettää ja missä se kantaa
- Tällä hetkellä ei voi tietää, missä jää pettää ja missä se kantaa, sillä leudon sään ja meriveden korkeuden vaihteluiden takia jään paksuutta on vaikea ennustaa tarkasti, muistuttaa jääasiantuntuja Jouni Vainio. Tämän lisäksi jään alla liikkuva merivesi syö jäätä altapäin ja korkeusvaihtelut nostavat vettä jään pinnalle.
- Älä mene meren jäälle, jos se ei ole välttämätöntä. Jos menet, niin varustaudu oikein. Vähimmäisvarustus merijäille mentäessä on jäänaskalit, jotka pitää olla ripustettuna kaulalle. Sen lisäksi on hyvä olla mukana kelluttavaksi pakattu reppu, jossa on vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet. Matkapuhelin kannattaa laittaa vesitiiviiseen pussiin, Jouni Vainio muistuttaa.
Jäät painuneet Perämeren koillismurkkaan
Tammikuun pakkaset saivat merijään lisääntymään nopeasti. Jäällinen alue ylsi reiluimmillaan sataantuhanteen neliökilometriin helmikuun 7. päivänä.
Tämän jälkeen säät lämpenivät ja varsinkin viime päivien leuto sää kovine tuulineen on saanut jäällisen alueen pienenemään nopeasti. Jäätä on nyt enää noin 50 000 km² alueella.
Kovat tuulet ovat pakanneet jäät Perämeren koillisnurkkaan, missä tällä hetkellä lähes jokainen laiva tarvitsee jäänmurtajan avustusta.
Kuva: Shutterstock
(Radio Nova, Ilmatieteen laitos)