Jättirakeet saapuvat tulevaisuudessa Suomeenkin

06.06.2014 11:43 -

Helle saapui Suomeen loppuviikosta. Konttorissa Sari Seppälä ja etenkin Annika Metsäketo iloitsivat lämmöstä. Helle tuo mukanaan kuitenkin myös ikävämpiä sääilmiöitä.

Perjantain ja lauantain aikana ukkoset lisääntyvät koko maassa, kertoi Kottaraisten studiovieraana piipahtanut MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Kymenmaalla sijaitsevalle mökille lähetyksen jälkeen suunnannut Annika kertoi pelkäävänsä ukkosia mökillä, muttei kaupungissa.

Sari toi keskusteluun mukaan Nebraskassa torstaina sataneet jättirakeet.

– Ihan järkyttävää! Pesäpallon kokoisia rakeita, jotka ovat rikkoneet autoista ikkunoita. Eihän meille voi tällaista tapahtua, kysyi Sari Markukselta.

– Sanotaan, että ei vielä tällä hetkellä, mutta kun mennään vähän 2000-lukua eteenpäin, voi niiden tulo käydä ihan todennäköiseksi. Ilmastonmuutoksen myötä ilmakehä lämpenee ja siihen mahtuu enemmän kosteutta. Se taas mahdollistaa tällaiset rakeet. Ihan hyvin voi olla, että 20-30 vuoden päästä aletaan kokea meilläkin jo dramaattisempia rajuilmoja.

– Eihän sellaista ehdi juosta karkuunkaan ja kun se kajahtaa päähän, niin se on sitten sitä myöten siinä, kauhistui Annika.

– Ja kun se tulee autosta vielä läpi, niin minkäs teet, totesi meteorologi lakonisesti.

 Toistaiseksi vaarallisin taivaalta tuleva asia on kuitenkin liian suurina annoksina saatuna ihosyöpää aiheuttava auringon säteily. UV-indeksi on nyt Suomessa kuuden luokkaa.

– Suojautumistarve alkaa jo silloin, kun indeksissä ylitetään luku 3. Tavallinen suomalainen polttaa tällä hetkellä ihonsa jo noin puolessa vuodessa, vertasi Mäntykangas.

– Onnea vaan mulle, mä oon lähdössä Toijalaan pelaamaan lentopalloa viikonlopuksi, totesi Sari.

– Muista aurinkovoide, vastasi Mäntykannas.

UV-indeksi eli UVI ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla ja sitä käytetään ympäri maapalloa samalla tavalla. Sen vaihteluun vaikuttavat eniten sijainti maapallolla sekä vuoden- ja vuorokaudenaika, mutta lisäksi myös pilvisyys, paikan korkeus merenpinnasta ja yläilmakehän otsonin määrä aiheuttavat muutoksia.

Lisää UV-säteilystä voit lukea Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

(Radio Nova)

 

 

Kilpailut

Uusimmat