Kesän surullinen ilmiö: Poliisi törmää liian usein veneilytaidottomiin liikkujiin vesillä
- Pelastusliivit puuttuvat tai niitä ei käytetä, veneilytaidot ovat puutteelliset tai hätäkatkaisimen käyttöä ei pidetä tarpeellisena, toteaa venepoliisi, venekouluttaja Tapio Virtanen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.
Suurimman osan vesilläliikkumisen riskeistä voi ennakoida etukäteen ja välttää siten ne kokonaan. Virtanen listaakin "vesitien onneen" - vesilläliikkujan 10 kultaista sääntöä:
1. Pidä tietosi ja taitosi ajan tasalla vesillä liikkumisesta. Tunne väistämissäännöt ja noudata niitä.
2. Joku on aina vastuussa veneellä ajamisesta. Yksi aluksessa on aina päällikkö, riippumatta aluksen koosta. Rekisteröidyn veneen kuljettaminen edellyttää vähintään 15 vuoden ikää.
3. Pidä oikeat varusteet mukana: Vesille lähdettäessä on aina syytä tarkistaa veneen varusteet ja varmistaa, että moottori on kunnossa ja että siihen on tarpeeksi polttoainetta. Jos vene on varustettu moottorilla tai vene on yli viiden metrin pituinen purjevene, on mukana oltava seuraavat käyttökuntoiset varusteet:
kaikille veneessä oleville hyväksytyt pelastusliivit tai kelluntapukineet, jotka vastaavat henkilön painoa ja kokoa, tyhjennysväline (pumppu, äyskäri tai ämpäri), airot, mela tai ankkuri köysineen sekä tarkastettu käsisammutin, joka on teholuokaltaan vähintään 8A 68B, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisäkone tai yli 25 kW perämoottori.
Myös soutuveneessä olijoille suositellaan pelastusliivejä. Pidä liivit päällä, jotta niistä on hyötyä! Vaaratilanteessa niitä ei ehditä tai ymmärretä pukea päälle. Jos käyttökuntoiset pelastusliivit puuttuvat moottorikäyttöisessä veneessä olijalta, poliisi kirjoittaa siitä aina kuljettajalle rangaistusvaatimusilmoituksen eli sakon.
4. Kuormaa vene järkevästi. Veneen laitojen ei ole tarkoitus olla lähellä veden pintaa.
5. Mene vesille vain selvin päin. Rangaistavuuden raja vesillä on 1 promille (tai alkoholia 0,44 mg/l uloshengitysilmaa), mutta vesiliikennejuopumuksesta voidaan tuomita alemmallakin lukemalla, jos kyky tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut ja olosuhteet ovat sellaiset, että teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle.
Muista, että jos selvin päin ajotaitoinen ja -kykyinen isäntä on humalassa ja pyytää vähemmän humalassa olevaa emäntää, joka ei tosiasiassa osaa ohjata venettä, ohjaamaan sitä, molemmat voivat joutua syytteeseen vesiliikennejuopumuksesta. Poliisi kyllä havaitsee mm. veneen tai aluksen pysäytystilanteessa, onko kuljettajalla riittävät taidot ja tiedot ajamiseen.
6. Muista maltti vesillä. Vesillä ei pitäisi olla kiire minnekään, vaan siellä pitäisi nauttia luonnosta ja sen rauhasta. Huomioi myös rantojen asukkaat - heilläkin on oikeus kotirauhaan.
7. Pidä huolta myös ympäristöstä. Vie roskat ja muut jätteet niille tarkoitettuihin paikkoihin, älä jätä niitä vesistöön.
8. Käytä hätäkatkaisinta perämoottorilla varustetuissa veneissä, varsinkin avoveneissä. Kun hätäkatkaisijan toinen pää on kiinni kuljettajassa, moottori sammuu, jos kuljettaja joutuu veteen tai vaikka sairaskohtauksen takia esimerkiksi putoaa veneen pohjalle.
9. Hätätilanteessa myös järvivesillä soita yleiseen hätänumeroon 112.
10. Tarkasta säätiedot ennen lähtöä ja varaudu säätilan muutoksiin.
Kuva: Shutterstock
(Radio Nova, Poliisi, Trafi)