Plastiikkakirurgi on kuin kuvanveistäjä: Kauniit rinnat rakentuvat maltilla
Puumanen kertoo, että hänen vastaanotolleen tullaan harvoin hetken mielijohteesta tai ilman taustatietoja.
– Joku on voinut jo 10 vuotta surra liian pieniä tai suuria rintojaan, ja sitten jostain syystä päättää tulla leikkaukseen. Tähän voi olla monta aiheuttajaa. Yksi aika tyypillinen asia, mitä omilla potilaillani näen, on se että he ovat äitejä, jotka hakeutuvat leikkaukseen pahimpien ruuhkavuosien jälkeen, silloin kun se on arjen kannalta ylipäätään mahdollista.
Helsinkiläisessä Sairaala Siluetissa plastiikkakirurgina toimiva Puumanen korostaa naisen omaa päätöstä tulla rintaleikkaukseen.
– Ei rintoja lähdetä suurentamaan siksi, että poika- tai miesystävä niin toivoo. Päätös rintaleikkauksesta pitää olla naisen oma ajatus ja tarve ja halu, tullaan sitten rintojen suurennusleikkaukseen tai mihin tahansa esteettiseen plastiikkakirurgiseen toimenpiteeseen.
Usein aloitan keskustelun rintapotilaideni kanssa vastaanotolla sillä, että kysyn potilaalta, minkä takia olet täällä tänään. Haastattelen hyvinkin tarkasti, miten potilas kokee rintansa, minkälaista muutosta hän niihin toivoo ja miksi. Haastattelun aikana on joskus aistittavissa, että potilas ei itse ole vakuuttunut leikkauksen tarpeellisuudesta, vaan taustalla onkin jonkun muun kuin potilaan oma toive. Hyvin harvoin näin tapahtuu, mutta tällaiseenkin tilanteeseen olen törmännyt.
Ei dollypartoneille
Motivaation lisäksi vastuullinen lääkäri selvittää myös potilaan tavoitteet ja toiveet.
– Omat potilaani ovat yleensä jo vastaanotolle tullessaan hyvin realistisia tavoitteissaan ja ovat yleensä ottaneet hyvin selvää eri vaihtoehdoista. Hyvin usein kuulen, että ”nyt lapset ovat jo koulussa, haluaisin takaisin ne rinnat, jotka minulla oli ennen lapsia”. Ei siis etsitä mitään kaksikymppisen naisen ylisuuria rintoja, vaan tavoitteena ja toiveena on sopusuhtaiset ja omaan vartaloon sopivat rinnat.
Joskus asiakas haluaa sellaista, mitä Puumanen ei halua tehdä.
– Harvoin vastaanotolle tulee nuorehko potilas, jolla on selkeästi ei-luonnollinen tavoite rintojen koolle. Tällainen potilas sanoo heti, että minä haluan viiden desilitran implantit, mutta näinhän se ei mene. On monta asiaa, jotka plastiikkakirurgin pitää huomioida. Ensin pitää arvioida leikkaustyyppi: suurennetaanko rintoja implanteilla vai tehdäänkö rintojen rasvansiirto. Liikkeelle lähdetään rintojen lähtötilanteesta sekä potilaan ruumiinrakenteesta, joilla on merkittävä vaikutus siihen, mitä on mahdollista tehdä ja mitä on saavutettavissa. Plastiikkakirurgi arvioi muun muassa rintojen kudosten ja ihon kiinteyden ja huomioi potilaan kehon rintakehän luisen rakenteen mittasuhteet sekä rintakehän alueen lihaksiston. Lisäksi toimenpiteen pitää olla potilaalle ja potilaan kudoksille mahdollisimman turvallinen, ja pyrin aina mahdollisimman luonnolliseen lopputulokseen, kertoo Puumanen.
– Mitään Dolly Parton -tyyppisiä ylisuuria rintoja en suostu tekemään lainkaan. Mieluummin kieltäydyn leikkaamasta kuin toimin vastoin omaa ammattietiikkaani ja esteettistä näkemystäni.
Amerikkalaisen country-tähti Dolly Partonin imagoon kuuluu liioiteltu muodokkuus.
Valtaosa suomalaisista potilaista haluaa Puumasen kokemuksen perusteella rinnat, jotka ovat luonnollisen näköiset ja kokoiset, eivätkä tarpeetonta huomiota.
– Moni potilaani onkin ollut erittäin tyytyväinen siihen, ettei kukaan ole leikkauksen jälkeen tuijotellut tai kysynyt, että ”oletko sä laittanut implantit?” He kuitenkin itse näkevät eron entiseen ja ovat hyvin tyytyväisiä, koska ”uudet rinnat” vastaavat paremmin heidän kehokuvaansa.
Plastiikkakirurgi Puumanen kertoo lisäksi, miksi suosii osittain rintalihaksen alle laitettavaa implanttia ja kertoo kauneuskirurgian kulttuurieroista.
(Radio Nova)
Kuva: Shutterstock