Kahvifaktaa jokaiselle
- Ensimmäinen varmana pidettävä kirjallinen maininta kahvipensaasta on 800-luvun lopulta arabialaisen lääkärin kirjoittamassa lääkeluettelossa.
- Kahvipensas menestyy luonnonvaraisena Afrikassa sekä Jemenissä Arabian niemimaalla. On edelleen arvoitus onko kahvi kasvanut näillä alueilla luonnostaan vai onko ihmisellä ollut osuutta pensaan leviämiseen.
- Maailmassa on yhteensä noin 25 miljoonaa kahvinviljelijää, ja suurin osa kaikesta maailmassa viljellystä kahvista tuotetaan perheviljelmillä.
- Raakakahvi on yksi maailmankaupan merkittävimmistä tuotteista. Arvolla mitattuna se on öljyn jälkeen vaihdetuin raaka-aine.
- Maailmassa tuotetaan vuosittain 6-7 miljoonaa tonnia raakakahvia.
- Kahvi kuljetetaan Suomeen meriteitse. Matka tuottajamaasta Suomeen kestää noin neljä viikkoa. Kahvia saapuu Suomeen viikoittain.
- Suomi on ainoa maa, jossa kahvitauko kuuluu jokaisen työssäkäyvän kansalaisen perusoikeuksiin.
- Säilytä kahvi aina omassa pakkauksessaan. Säilytä kahvi lämmöltä ja valolta suojattuna. Älä kaada kahvia toiseen pakkaukseen tai purkkiin.
- Suodatinmenetelmällä ja pannussa "keittämällä" valmistetun kahvijuoman koostumukset poikkeavat toisistaan. Suodatinmenetelmällä valmistetussa kahvijuomassa on vähemmän rasvaa, koska suuri osa kahvijauheen rasvasta jää suodatinpaperille. Pannukahvissa rasva on liuenneena kahvijuomaan.
- Kahvi on hyvä magnesiumin lähde, siinä on runsaasti antioksidatiivisesti vaikuttavia (hapettumista estäviä) aineita, kuten kahvihappoa ja klorogeenihappoa. Kahvi ei sisällä energiaa juuri nimeksikään.
- Yhä useamman tutkimuksen mukaan kahvi vähentää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen, maksasyöpään ja maksakirroosiin sekä Parkinsonin tautiin. Kofeiini saattaa paitsi helpottaa tautien oireita mutta myös suojata aivosoluja.
- Miehet juovat kahvia keskimäärin enemmän kuin naiset. Miesten kulutus on 5, 45 dl ja naisten 3,93 dl päivässä.
- Kahvissa ei ole parkkihappoja. Yleinen käsitys, että kahvijuomassa tai kahvijauheessa olisi parkkihappoja on virheellinen.
- Kahvijuomaan karvautta aiheuttavia aineita ovat erityisesti kofeiini, trigonelliini ja klorogeenihapot. Kahvin hapot, muun muassa hedelmähapot antavat kahvijuomalle lisäksi hapokkaan maun.
Kuvat: Shutterstock
(Radio Nova, Kahvi.net, Reilukauppa.fi, Paulig.fi)