Nyt juhlitaan halloweenia, että mitä?
Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows' Eve” eli pyhäinpäivän aatto. Halloweeniä vietetään Euroopassa vanhastaan muun muassa Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa. Esimerkiksi Suomessa juhla tunnetaan kuitenkin ennen muuta amerikkalaisessa muodossaan.
Yhdysvaltoihin juhlan toivat irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset, ja se on nykyisin Yhdysvalloissa joulun jälkeen suosituin juhla.
Useimmissa maissa pyhäinpäivä on 1.11. ja siten sen aatto ”halloween” on 31.10. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on kuitenkin 1950-luvulta alkaen viettänyt pyhäinpäivää liikkuvasti lauantaina 31.10.–6.11. Vuoteen 1774 asti Suomenkin pyhäinpäivä oli 1.11.
Suomessa halloween ei ole vielä vakiintunut mihinkään tiettyyn päivään eikä sitä ole määritelty virallisissa almanakoissa. Erikoiskaupan liitto suosittelee halloweenin päivämääräksi aina 31.10., kuten useimmissa muissakin maissa. Suosituin vieton ajankohta on lokakuun viimeinen viikonloppu.
Halloweenin suosituin symboli on kurpitsa
Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut tärkein halloweenin symboli. Englanniksi sanan suora käännös on "pumpkin carving". Yleisesti irvistävä kurpitsa kuitenkin tunnetaan nimellä "Jack O’Lantern".
Erään tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa perinteinen nauris on vaihtunut mahtipontisempaan kurpitsaan.
Yhdysvalloissa halloweenia vietettäessä oville ilmestyy perinteisesti joukko kummitusasuihin pukeutuneita lapsia, jotka huutavat: "Trick or treat!" eli "Karkki vai kepponen". Teoriassa ovenavaajilla on oikeus vastata "kepponen" – jos he vastaavat itse seurauksista. Yleensä lapset saavat karkkinsa ja aikuiset hyvän mielen!
(Radio Nova, Wikipedia)