Vaipankätkijä, huuhtohylsy, hajustettu roskapussi… Mikä on kaikkien aikojen turhake?
Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden turhakkeen lukijoidensa ehdotuksista jo 15. kerran. Tänä vuonna kyseenalaista kunniaa myönnettiin ulos asennettaville hyönteisansoille, joihin jää kiinni myös hyödyllisiä pölyttäjähyönteisiä. Vuodesta 2000 jaetun palkinnon historiaan mahtuu turhia, hyödyttömiä, käsittämättömiä tai häiritseviä keksintöjä, kuten lehtipuhallin, pantiton pullo ja kaupunkimaasturi. Mikä näistä on mielestäsi kaikkien aikojen turhake? Äänestä suosikkiasi!
2001: Vaipankätkijä
Vaipankätkijä on roskis, joka kääräisee vauvan kakkavaipan tiiviiseen sitruunantuoksuiseen, antibakteeriseen muovikääröön kannen alle. Säiliöön mahtuu 28 kakkavaippaa, jonka jälkeen kääröketju kipataan jäteastiaan. Muoviletkua sisältävä kasetti riittää 160-180 vaipan kätkemiseen, minkä jälkeen sekin joutaa roskiin. Yhden lapsen jätösten kätkemiseen tarvitaan 30 kasettia, koska lapsi käyttää vaippa-aikanaan noin 5000 vaippaa.
– Kun muovia sisältävä vaippa kääritään muoviin vaipankätkijässä, laitetaan keittiön muoviseen roskapussiin ja lopuksi viedään pihan muoviseen jätesäkkiin, on vuosisatojenkin päästä jäljellä muutakin kuin sitruksinen sulotuoksu, ehdotuksen lähettäjä Julius Vaskivuori huomauttaa.
2004: Juotava jogurtti
Juotava jogurtti on pikkuinen annos laihaa jogurttia pullossa, joka jäljittelee lääkepakkausta. Osaa juomista on vahvistettu maitohappobakteereilla. Näin niistä on saatu terveysvaikutteisia. Ankarin paheksunta kohdistui turhakkeen pakkauksiin.
– Suorastaan häikäisevää mielikuvitusta osoittaa lantrata hapanmaitotuote vedellä, pakata se pikkuruiseen, paksusta muovista valmistettuun, kierrätyskelvottomaan muovipulloon ja myydä se sitten lantraamattomaan ja pahvitölkkiin pakattuun tuotteeseen verrattuna triplahinnalla, eurajokelainen Ilona Hankonen perustelee.
2007: Mönkijä
Vuonna 2007 syyskuun loppuun mennessä Suomessa oli rekisteröity 3769 uutta mönkijää. Määrä tuplaantui vuodessa. Kaikkiaan Suomen teillä ja metsissä päristeli arviolta jo yli 30 000 mönkijää. Mönkijöistä lähtee runsaasti häkä- ja hiilivetypäästöjä. Suhteessa ajettuihin kilometreihin niiden hiukkaspäästöt ovat jopa 50-kertaiset autoihin verrattuina.
2011: Flush & Go -huuhtohylsy, WC:stä alas huuhdeltava vessapaperirullan hylsy
Yrityksen nettisivuilla kerrotaan, että hylsylle tehty täydellinen elinkaarianalyysi osoitti, että ympäristön kannalta ei ole väliä, käyttääkö tavallista vai huuhtohylsyä. Turhakkeeksi valittiin siis periaatteessa ympäristöystävällinen tuote, mutta sen luoma mielikuva ja esimerkki eivät tue ekologista ajattelua.
– Keksimällä keksitty tuote. Tuotteen markkinointi ohjaa väärään käyttäytymiseen, se on kierrätysvastainen. Se viestii, että jätteiden oikea lajittelu on hankalaa ja että on paljon helpompaa heittää tuote viemäriin kuin kierrättää se oikein. Jäte on ensisijaisesti hyödynnettävä eikä heitettävä viemäriin, perusteli Anni Keinänen Helsingistä.
Samaa mieltä oltiin Helsingin seudun ympäristöpalveluiden vesihuollon toimialalla, joka huolehtii pääkaupunkiseudun 1,1 miljoonan asukkaan jätevesien puhdistamisesta.
– Vessanpönttö ei ole kodin lajittelukeskus, jonka äärellä kuluttaja miettii, että mitä kodin jätteistä hävittäisi pöntön kautta. Huuhtohylsykään ei katoa kokonaan, vaan siitä jää kuitumassaa, joka voi kerääntyä viemäristöön tai päätyä jätemassaksi eli välppeeksi jätevedenpuhdistamolle. Se lisää puhdistamon kuormitusta, tuotantopäällikkö Mari Heinonen toteaa.
2012: Paristokäyttöinen käsisaippuapumppu
Dettol No Touch -saippua-annostelija on kehitetty manuaalisen saippuapumppupullon korvaajaksi. Paristoilla toimiva annosteilija on kuitenkin huomattavasti epäekologisempi kuin manuaalinen versio. Se on pakattu jykevään pakettiin, paristot ovat ongelmajätettä ja laite lurauttaa kerralla aivan liikaa saippuaa.
2013: Hajustettu roskapussi
Suomessa turhake tuli myyntiin syksyllä, mutta muutamissa Euroopan maissa sitä on myyty jo vuosia. Sitruunan- ja männynhajuisena myytäviä pusseja tehdään muun muassa Espanjassa. Ruusun-, vaniljan ja omenanhajuisia pusseja tehdään Aasiassa. Pirkka-tuoteryhmään kuuluvat sitruunan- ja männynhajuiset roskapussit ovat antibakteerikäsiteltyjä ja materiaaliltaan polyeteeniä, siis muovia.
Mikä on mielestäsi kaikkien aikojen turhake? Äänestä "suosikkiasi"! Äänestyaika päättyy 21.12.2014.
<cms poll turhake />
Pääkuva: Marika Eerola, muut kuvat: Shutterstock
(Suomen Luonto, Radio Nova)