Sosiaalisen median sankarit vuonna 2014 #4: Kutsumua-kampanja puuttui kiusaamiseen
Vuonna 2014 todelliseksi ilmiöksi nousivat arjen sankarien päivitykset teoistaan sosiaalisessa mediassa. Vaikka monet ovat kritisoineet sitä, pitääkö kaikista hyvistä teoista hehkuttaa sosiaalisessa mediassa, ovat kertomukset toimineet myös innoituksena muille tehdä hyvää. Hyviä tekoja kun koskaan ei maailmassa ole liikaa, eikö vain?
Elokuussa tamperelainen lukiolainen Juho Räty puuttui kiusaamiseen linja-autossa ja kirjoitti tapahtuneesta Facebook-sivuillaan. Päivitystä jaettiin tuhansia kertoja ja siitä tuli valtakunnallinen ilmiö myös mediassa. Jopa presidentti Sauli Niinistö kehui Rädyn toimia.
//
Julkaisu käyttäjältä Juho Räty.Rädyn innoittamana Lukiolaisten liitto kehitti #kutsumua-somekampanjan. Kuvakampanjan ideana on kirjoittaa paperille sana, jolla kuvan julkaisijaa on haukuttu ja kiusattu. Tämä sana ruksataan ja sen alle kirjoitetaan se, millä nimityksellä haluaa itseään kutsuttavan.
Räty ei itselleen halua ottaa liikaa kunniaa.
– Tällaisen puuttumisen pitäisi olla periaatteessa ihan jokapäiväinen asia. Varsinkin se yllätti, miten media asian otti. Tuntuu jopa surulliselta, että toisen ihmisen auttaminen nousee uutiseksi, Räty kertoi Helsingin Sanomille.
Kampanja ei kuitenkaan ole KiVa Koulu -ohjelman erityisasiantuntija Elisa Poskiparran mukaan ongelmaton. Ylen artikkelissa Poskiparta oli huolissaan niistä koulukiusatuista, jotka innostuvat kampanjasta.
– En suosittele sitä kenellekään kiusatulle, paitsi jos hänellä on iso tukiryhmä takanaan. Mutta jos häntä kiusataan koulussa, niin silloinhan ryhmä on häntä vastaan. Vaarana on hetken hurma, jonka jälkeen kiusattu jää taas yksin, Poskiparta kertoi Ylelle.
Kuva: Iconosquare
(Radio Nova, Facebook)