Anders fantasioi lapsista jo 15-vuotiaana: Uskalsin aikuisena viimein hakea apua
Anders on Ruotsissa asuva mies, joka huomasi jo 15-vuotiaana seksuaalisten fantasioidensa kohdistuvan lapsiin. Fantasiat ovat aina pysyneet pelkällä ajatustasolla, eikä Anders ole koskaan käyttänyt lasta seksuaalisesti hyväksi. Andersin tapauksesta kirjoittaa Yahoo!-sivusto.
Kesti vuosia, ennen kuin Anders uskalsi hakea apua. Hän tiesi, etteivät lapsiin kohdistuvat fantasiat olleet terveitä.
- Ymmärsin lähes kaksi vuotta sitten, että minun täytyisi hoitaa tämä jollakin tavalla. Tähän kohdistuu niin paljon häpeää ja leimautumista, että alkaa pelottaa, että sinusta puhutaan eteenpäin, Anders kertoo.
Mukaan tutkimukseen
Nyt Anders on mukana tukholmalaisen Karoliinisen insituutin tutkimuksessa. Sen tarkoituksena on selvittää, voidaanko lasten hyväksikäyttöjä ennaltaehkäistä lääkityksen avulla. Kyseessä on lääke, jota käytetään yleensä pitkälle edenneen eturauhassyövän hoidossa.
Degarelix-rokote saa miehen testosteronitasot lähes olemattomiksi noin kolmen kuukauden ajaksi. Voimakas kiihottuminen, heikentynyt itsekontrolli ja empatiakyky lisäävät pedofiilien riskiä lasten hyväksikäyttöihin, mutta leikkaamalla testosteronin määrää myös riskitekijät pienenevät huomattavasti.
Tutkimukseen osallistuu 60 pedofiilisiä ajatuksia omaavaa miestä, joista osaa saa Degarelix-lääkettä ja osa lumelääkettä. Lisäksi miehet osallistuvat aivoskannauksiin, joiden aikana heille näytetään tietokoneella luotuja kuvia eri ikäisistä ihmisistä. Tutkijat seuraavat, miten osallistujien eri aivoalueet reagoivat kuviin.
Anders ei tiedä, onko hän saanut oikeaa lääkettä, vai pelkän lumelääkkeen.
- Olen huomannut, että seksiviettini on heikentynyt viime aikoina, mutta en tiedä, onko se lääkkeen aikaansaamaa, Anders kertoo.
"Häpeä ja leimautuminen estävät hakemasta apua"
Maailmalla lapsia hyväksikäyttäneitä pedofiileja ollaan hoidettu lääkkeillä. Lääkitystä ei kuitenkaan ole hyödynnetty hyväksikäyttöjen ennaltaehkäisyssä. Jos fantasioistaan huolestunut asiakas hakeutuu pitkäaikaisiin hoitoihin, joihin kuuluu lääkityksen lisäksi muun muassa psykoterapiaa, voidaan monia järkyttäviä hyväksikäyttöjä onnistua estämään.
Anders tietää omasta kokemuksestaan, että avun hakeminen tabuna pidettyyn taipumukseen vaatii rohkeutta. Toivottavasti yhä useampi kuitenkin hakeutuisi hoitoon riittävän varhaisessa vaiheessa.
- Häpeä ja leimautuminen estävät ihmisiä hakemasta apua, mikä voi olla tuhoisaa pitkällä aikavälillä, Anders kertoo.
Andersin nimi on muutettu.
Lähde: Yahoo!
Lue myös: 4 myyttiä ammattiavusta: Korjaa ennakkoluulosi terapiasta
Lue myös: Haasta itsesi joka päivä – 15 keinoa mielen kehittämiseen