Kuva: Shutterstock

Valitse pelastusliivit käyttötarkoituksen mukaan - katso mitä tulee ottaa huomioon

19.06.2018 19:45 - Reija Saarinen

Pelastusliivejäkin on olemassa monenlaisia. Siksi ne kannattaa valita juuri omiin tarkoituksiin sopiviksi.

Veneily on olennainen osa monen kesämökkiaskareita. Vene otetaan alle kun halutaan nauttia tyynestä järvestä rakkaan kanssa tai kun lähdetään hankkimaan jotain ruokapöystään sopivaa.

Vaikka suurin osa käyttääkin pelastusliivejä, on myös heitä, jotka pukevat liivit päälleen "väärin". Näissä tilanteissa liiveillä ei ole mitään virkaa.

- Oikein päälle puettujen pelastusliivien merkitys vesiturvallisuudessa on kiistatonta. Tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos pelastusliivit olisi puettu oikein päälle ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa, toteaa Viisaasti Vesillä -kampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava.

- Jos pelastusliivejä ei pueta päälle tarpeeksi napakasti tai remmejä on jätetään auki, veteen joutuessa on riski, että liivit nousevat kasvojen päälle, tajuton henkilö ei käänny selälleen, tajuttoman henkilön kasvot jäävät veteen tai liivit sujahtavat jopa kokonaan pois päältä.

Alta näet ohjeet siihen, miten valitset juuri sinulle sopivat pelastusliivit.

Pelastusliivit:

  1. Valitse pelastusliivit käyttötarkoituksen mukaan: Perinteiset pelastusliivit ovat oikea vaihtoehto lapsille ja uimataidottomille aikuisille. Paukkuliivit sopii uimataitoisille aikuisille ja ne ovat hyvät etenkin silloin, jos veteenjoutumisen riski on pieni. Kelluntaliivit eivät käännä selälleen tajutonta, mutta ne sopivat vesiurheiluun tilanteissa, joissa apu on tarvittaessa lähellä.
  2. Valitse aina kirkkaan väriset pelastusliivit.
  3. Uimataito ei ole syy jättää pelastusliivejä laittamatta. Hätätilanne tulee yllättäen, olosuhteet ovat haastavat ja tilanteessa loukkaantuu.
  4. Ennen käyttöä tarkista, että pelastusliivit ovat ehjät ja oikean kokoiset.
  5. Pelastusliiveillä uiminen on hauskaa ja sitä kannattaa kokeilla.
  6. Laita pelastusliiveistä kaikki remmit ja klipsit kiinni jämäkästi - vain päällä olevat, oikein puetut liivit voivat pelastaa.

Lue myös: Osaatko sinä oikeasti uida? Uimataidon määritelmä saattaa yllättää

Lue myös: Hukkuminen on nopea tapahtuma: Neuvot, jotka pitävät uimarin turvassa

Kilpailut

Uusimmat