Kuva: Shutterstock

Upcyclingissä hyödyttömästä luodaan jotain uutta – kolme tarinaa oivaltavasta kierrätyksestä

28.03.2021 10:15 - Reija Saarinen

Vanhoista kaihtimista sisustuskoreja ja jämäkankaista irtokauluksia. Myös Suomessa upcycling on innostanut monia yrittäjiä.

Upcycling on yksi tämän hetken suurimmista kierrätystrendeistä. Termi tarkoittaa käytännössä siis sitä, että hyödyttömästä materiaalista luodaan jotain uutta. Kyseessä voi olla vaikka ylijäämäkankaat tai vaikka kaapin perukoille unohtunut lankakerä, joille annetaan uusi elämä uudessa muodossa.

Myös Suomessa trendi on ottanut tuulta alleen. Yhä useampi yrittäjä panostaa ekologisuuteen ja kierrätykseen. Voice.fi haastatteli kolmea yrittäjää, joista jokainen hyödyntää tuotteissaan materiaaleja, joka joillekin voisi olla pelkkää ”roskaa.”

”Jämäkankaille uusi elämä”

Reflets studion perustaja Lotta Luostarinen luottaa tuotteissaan kierrätysmateriaaleihin. Hänen innostuksensa muotiin on ollut vahvaa lapsuudesta lähtien. Intohimo kestävämpää huomista kohtaan saa hänet jatkuvasti miettimään uusia mahdollisuuksia.

- Upcyclingissä kiinnostaa ajatus materiaalien hyötykäytöstä ilman, että materiaalia tulee käsitellä millään tavalla uudeksi. Kankaat hyödynnetään sellaisinaan uudeksi tuotteeksi. Vanhoista vaatteista ja kodintekstiileistä voidaan luoda jotain ainutlaatuista ja mielenkiintoista. Vaatteiden valmistus kuormittaa maapalloa liikaa ja uusia tapoja on keksittävä. Tähän haluan omalta osaltani olla vaikuttamassa. Luostarinen kertoo.

Luostarinen valmistaa jämäkankaista esimerkiksi hiusdonitseja sekä irtokauluksia, joiden avulla jokainen voi antaa lempipaidalle, takille tai mekolle täysin uudenlaisen ilmeen. Kaikki tuotteet on suunniteltu käyttöön, joten materiaalit näihin otetaan laadukkaista käytetyistä vaatteista tai muista kankaista. Tuotteet myös valmistetaan käsin Suomessa.

- Reflets studion upcycling-irtokaulusten kohdalla oli tärkeää, että kaulusta voi käyttää mahdollisimman monen vaatteen kanssa. Kaulus on leveä, jotta se sopii erilaisten neuleiden, mekkojen sekä takkien kanssa. Tuotteet kaavoitetaan ja testataan koepaloilla ja muutosten jälkeen alkaa tuotanto.

- Irtokaulukset syntyvät yhdistelemällä toisiinsa erilaisia kankaita ja kuoseja. Tällä hetkellä valikoimissamme on kankaisia kauluksia, mutta myös muut materiaalit kiinnostavat, kuten nahka ja villa. On mukavaa tehdä uusia malleja eri käyttötarkoituksiin.

Uuden luomisessa myös inspiraation hakeminen on tärkeää. Luostarinen itse inspiroituu niin arkkitehtuurista kuin musiikkivideoistakin. Myös vanhat muotilehdet ovat suurena apuna.

- Yksi upcycling-tuotteen valmistuksen ihanimmista ja yhtä aikaa haastavimmista vaiheista on materiaalien etsintä ja valinta. Toisinaan materiaalien hankinta on todella aikaa vievää. Tähän olen kuitenkin tottunut, vintage-kaupan pitäminen, kun on eräänlaista aarteen etsintää.

- Tällä hetkellä työstän uutta mallistoa, jossa on upcycling paitoja ja mekkoja. Odotan innolla, että saan ensimmäiset kappaleet valmiiksi ja verkkokauppaan.

Luostarisen mukaan tärkeintä on, että upcycling-tuotteissa ollaan kokeilunhaluisia. Materiaaleja, värejä sekä kuoseja saa ja pitää yhdistellä rohkeasti toisiinsa. Vaatteissa saa näkyä se, että kyseessä on kierrätetty tuote.

Luostarinen kehottaakin kaikkia kokeilemaan upcyclingia. Yksi helppo tapa on esimerkiksi tuunata vanhat farkut uusiksi.

- Upcycling-tuotteiden valmistamisen voi aloittaa, vaikka korjaamalla vanhoja vaatteita. Farkuista voi saada hauskat vaikka isoilla ja värikkäillä paikkauksilla. 

”Vanhoille kaihtimille uusi elämä sisustuskoreina”

Anna Nygård tekee vanhoista kaihtimista näyttäviä sisustuskoreja. Hän perusti Anna Nygård Designin vuonna 2013. Hänelle kierrätysmateriaalin hyödyntäminen omissa tuotteissa oli alusta saakka itsestäänselvyys. 

Sisustuskorien alkutarina on hyvä osoitus siitä, että käyttämätöntä tuotetta kannattaa katsoa uusin, pelottomin silmin.

- Ensimmäinen ajatus tuli sillä tavalla, että minulla oli yksi säleverho, jonka purin ja aloin tehdä siitä koria. Tosin ei se ihan ensimmäisellä kerralla mennyt maaliin, vaan tekniikan harjoitteleminen otti hetken aikaa. Se yksi verho ei siihen ehkä ihan riittänyt, mutta ajatus lähti siitä, verhosta ja ajatuksesta, että tästä voisi jotain tehdä, hän kertoo.

Nygårdin mukaan upcycling-ajatus on läsnä hänen elämässään jatkuvasti. Siitä onkin tullut eräänlainen elämäntapa. 

- Mietin koko ajan asioita vähän sillä tavalla, että mitä voisin mistäkin tehdä. Aiemmin olen tehnyt kaihtimista muun muassa varjostimia. On hauska tajuta se, että vaikka kyseessä on yksittäinen säle, niin siinä on aika monta tapaa saada siitä asioita irti. Siinä on mahdollisuuksia paljonkin. Toki pitää muistaa se, että osa ideoista toimii paremmin kuin toiset.

- On selvää, että aina roskasta ei heti ensimmäisellä vilkaisulla tule mieleen sitä oikeaa ajatusta siitä, mihin sitä voi hyödyntää. Mutta se voi olla se toinen tai kolmas tai sitten se voi kääntää ajattelun ihan toiseen suuntaan ja lopullinen tuote syntyykin jostain ihan muusta. 

Nygård saa suurimman osan materiaalista tehtaan ylijäämästä. Sen lisäksi myös yksityishenkilöt ovat olleet auttavaisia. 

- Materiaalin saamiseen minulla on kaksi eri kanavaa. On yksi tehdas, josta tulee tuotannon ylijäämää. Sieltä pystyn saamaan perinteistä valkoista kaihdinta. Sen lisäksi ihmiset antavat myös omistaan ja niiden mukana voikin olla kiinnostavia värillisiä kaihtimia. 

Itse korin tekemiseen Nygård tarvitsee sälenipun sekä sakset. Näiden lisäksi hänellä on toisinaan käytössään itse valmistamiaan muotteja, jotka helpottavat halutun mallin muodostamista. 

- Säleen työstäminen on aika helppoa, sillä se tottelee kyllä. Se on kuitenkin hyvin anteeksiantamaton materiaali siinä, että jos taitat väärästä kohdasta, niin sille ei enää voi mitään, Nygård muistuttaa. 

Myös Nygård kannustaa kaikkia upcycling-ajatteluun ja kierrätykseen. Etenkin kirpputoreilla kiertäville hänelle on hyvä vinkki. 

- Kannustan siihen, että jos jokin asia hajoaa tai jotain tarvitsee, miettisi ennen uuden hankkimista, voiko tehdä jotain itse. Netti on täynnä erilaisia artikkeleita ja ohjesivuja, joista voi etsiä inspiraatiota.

- Kirpputorien kohdalla haaste on se, että täytyy osata kuvitella ne asiat muualla kuin siellä paikan päällä. Kaikki näyttää siellä eriltä kuin kotona. Siksi onkin hyvä lähteä etsimään sitä tiettyä juttua, esimerkiksi astioita, jolloin huomion kiinnittäminen oikeisiin asioihin on helpompaa.  

”Koruja kierrätysmateriaalista”

Outi Vihlman perusti Bad Idea -merkin vuonna 2014 valmistututtuaan Taideakatemiasta. Merkki valmistaa erilaisia koruja muun muassa vanhoista leluista. Korukauppa oli päivätyön kiireiden vuoksi tovin katkolla, mutta aktivoitui uudelleen koronavuonna 2020.

- Idea lähti alun perin siitä, että ajattelin, että huonotkin ideat voivat olla hyviä. Kiinnostus kierrätykseen ja näpertelyyn oli olemassa ja ajatus siitä, että asiat voi nähdä toisin, kiinnosti. Faktahan on se, että dominopalikat voivat olla aivan hyvin myös korvakorut, Vihlman kertoo.

Tarvikkeita Vihlman etsii muun muassa kirpputoreilta. Sieltä mukaan tarttuu useimmiten pelinappuloita, legoja, pieniä sotilaita ja Barbin kenkiä.

- Käytännössä nappaan mukaan mitä vain sellaista, jossa näen jotain potentiaalia. Toki materiaalin täytyy olla tarpeeksi kevyttä, jotta siitä on esimerkiksi korvakoruksi. Kiehtovaa on myös se, että uudiskäytön vuoksi materiaalilla, ja sitä myöten myös korulla, on jo tarina ja historia ennen sen syntymistä. Siksi mahdolliset virheet saavat näkyä myös lopputuloksessa. Tämän takia en esimerkiksi maalaa löytämiäni pikkuesineitä.

Kun vanhasta tekee uutta, joutuu usein miettimään asioita uudelta kantilta. Haastavaa onkin Vihlmanin mukaan korujen kiinnitysten miettiminen.

- Joskus esimerkiksi pienten hahmojen osat ovat niin kapeita, että niihin on vaikea saada porattua riittävän pientä reikää tai materiaali ei kestä poraamista. Painopisteen hahmottaminen on välillä haastavaa, eli miten esimerkiksi korvakoru asettuu korviin roikkuessaan. Ylivoimaisesti haastavinta on kuitenkin se, että usein materiaalia on vain yksi kappale kutakin korua varten, joten kiinnityksiä ei voi harjoitella mitenkään. Sen on onnistuttava kerralla.

Kierrätys on Vihlmanille tärkeä asia myös elämässä muutenkin. Esimerkiksi uuden kodin kalusteista suurin osa on kirpputorilöytöjä. Hän kannustaakin kaikkia kierrätysajatteluun, ihan siinä arjessakin.

- On hyvä miettiä, voisinko löytää tarvitsemani esineen jostakin kierrätettynä tai voisinko tehdä sen itse? Ja jos vastaus on kumpaankin ei, niin voisiko sen mahdollisesti lainata? Myös puskaradiolla on valtava voima eli jos huutelee somessa niin voi löytää yllättävän hyvin kierrätystavaraa tai jonkun toisen henkilön, joka voisi valmistaa jotain etsimääsi.

- Uuteen kotiimme löysin oikeastaan kaikki tarvittavat kalusteet torista. On selvää, että joskus se vaatii hiukan aikaa ja sinnikkyyttä, mutta yleensä ilo on sitäkin suurempi, kun löytää kierrätettynä jotain kauan etsimäänsä. Ja tätä samaa löytämisen riemua itsekin koen, kun löydän kirpparilta jonkun hylkäämiä aarteita korumateriaaliksi.

Lue myös: Tuntuuko kierrättäminen vaikealta? Katso kätevät käytännön vinkit

Kilpailut

Uusimmat