Koiran myrkytysoireisiin on syytä reagoida nopeasti – eläinlääkärit jakavat vinkkinsä kotihoitoon
Koirien vatsaoireet ovat yksi yleisimmistä syistä olla yhteydessä eläinlääkäriin, ja yhteydenottoja tehdään runsaasti etenkin kevätaikaan. Lumen alta paljastuvat roskat ja ulosteet sekä juhlapyhinä tarjoiltavat herkut päätyvät helposti koirien kitoihin, jolloin lemmikki saattaa kokea pahoinvointia tai myrkytyksen. Skotlantilainen Kobe-koira nielaisi hiljattain jopa maasta löytyneen kasvomaskin, kertoo Metro-julkaisu.
Evidensia-eläinlääkäriasemien julkaiseman artikkelin mukaan tyypillisimmät koiran myrkytyksen aiheuttajat ovat suklaa, ksylitoli, sinilevä, jäähdytysneste, rotanmyrkky, ihmisille tarkoitetut lääkkeet, viinirypäleet, pullataikina, sipuli ja sienet. Vieraat esineet voivat aiheuttaa koiralle suolitukoksen, jotka ovat yleisiä etenkin nuorilla ja ahneilla yksilöillä.
Eläinsairaala Aistin eläinlääkäri Sanna Engblom sekä Evidensian Espoon klinikan johtaja Tiina Wright kertoivat Voice.fi:lle miten toimia, kun eläin syö jotain sopimatonta. Eläinlääkärit ovat törmänneet vastaanotoillaan monenlaisiin tapauksiin.
- Monet koirat tykkäävät pureskella keppejä ja käpyjä ja ottavat jopa kiviä suihinsa. Kotona vaaran paikkoja voivat olla avoimet roska-astiat. Varsinkin nuoret koirat saattavat syödä myös leluja tai niiden osia. Kaikenlaista täällä näkee, lusikoista jopa neljään sukkaan, Wright kertoo.
Engblom on havainnut samankaltaisia myrkytyksen aiheuttajia, ja mainitsee erikoisena sattumuksena koiran löytämät sytytyspalat.
- Juhlapyhinä koirat varastavat helposti suklaata ja muita herkkuja. Saamme paljon yhteydenottoja esimerkiksi purkan ja sukkien syömisestä. Juuri äsken sattui tapaus, jossa lemmikki oli syönyt mökillä sytytyspaloja.
Molemmat eläinlääkärit korostavat myrkytysepäilyjen ilmaantuessa ennakoinnin tärkeyttä. Lemmikinomistajan kannattaa olla puhelimitse yhteydessä eläinlääkäriin heti, kun jotain sopimatonta on saattanut päätyä koiran suuhun.
- Nopea soitto ammattilaiselle koituu todennäköisesti paljon halvemmaksi, kuin oireiden odottelu. Mikäli myrkytys voidaan hoitaa kotona, eläinlääkäri osaa arvioida tapaukseen sopivan hoitomuodon. Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi jokin syömäkelvoton esine joudutaan poistaa koirasta leikkauksella, koska asiaan ei reagoitu ajoissa, Engblom painottaa Voice.fi:lle.
Wrightin mukaan on hyvä merkki, jos koira on pirteä ja jaksaa lähteä lenkille normaaliin tapaan. Vakavia myrkytysoireita ovat sen sijaan apaattisuus sekä raju oksentelu, jolloin eläinlääkärille on syytä lähteä nopeasti.
Koiran vatsaoireita voidaan hoitaa myös kotikonsteilla, kunhan asiasta on ensin konsultoitu eläinlääkäriä. Tärkeää on riittävä nesteytys ja ruokailuvälien tihentäminen myös tavallisen vatsataudin sattuessa.
- Hyviä ruokavaihtoehtoja ovat esimerkiksi raejuusto ja piimä, jotka rauhoittavat koiran mahasuolikanavaa. Koirille löytyy myös erilaisia myrkytystapauksiin tarkoitettuja pussiravinteita, Wright listaa.
- Vakavinta koiralle on ripulin tai oksentelun aiheuttama nestehukka. Nykyään lemmikille suositellaan helposti sulavaa ravintoa paaston sijasta. Ruokaa kannattaa antaa sama määrä kuin normaalisti, mutta useammin ja pienempinä annoksina. Yleisimmät vatsaystävälliset kotiruoat ovat keitetty puuroriisi, kypsennetty kanan rintafilee ja pakasteseiti, Engblom kertoo.
Normaaliin ruokavalioon on hyvä palata asteittain, kun oireet ovat pysyneet poissa pari päivää. Engblomin mukaan nopeita ja radikaaleja muutoksia kannattaa ylipäätään välttää lemmikin ruokailussa. Wright kannustaa myös maalaisjärjen käyttöön vatsan hoidossa.
Lue myös: Koiran kustannukset kohoavat helposti pilviin - "Pennun hinta on pieni raha isossa kuvassa"
Lue myös: Voiko olla hellyttävämpää? Aikuinen koira opettaa pentua istumaan, katso video
Lue myös: "Herrasmieskoira" ihastuttaa nettikansaa: "Sydämeni sulaa!"