Kuva: Shutterstock

Paljonko rahaa valmistuvalle pitäisi viedä? Saako lahja olla käytetty? - poimi asiantuntijan vinkit

02.06.2021 07:15 - Minttu Tikkanen

Valmistujaisviikonlopun lähestyessä monelle voi tuottaa päänvaivaa, mitä valmistuvalle oikein kannattaisi hankkia lahjaksi tai kuinka paljon rahaa sujauttaa kirjekuoreen. Me kysyimme asiantuntijan parhaat vinkit.

Lahjanhankinta tai lahjarahan määrä saattaa askarruttaa valmistujaisviikonlopun lähestyessä. Kysyimme asiantuntijan, etikettikirjailija Mirva Saukkolan neuvoja. Hänen mukaansa monet nuoret toivovat lahjaksi rahaa. Se on ymmärrettävää, sillä valmistuvalla on usein edessään itsenäisen elämän aloittaminen ja raha tulee tarpeeseen.

Se, kuinka paljon kirjekuoreen kannattaa sijoittaa rahaa, ei ole aivan yksiselitteistä. Saukkolan mukaan summa on yhteydessä lahjanantajan -ja saajan väliseen suhteeseen. Esimerkiksi isovanhemmat haluavat usein panostaa suurellakin summalla, mutta etäisen naapurin ei tarvitse antaa niin paljoa. Summa riippuu myös vahvasti siitä, millaiseen panokseen oma taloudellinen tilanne taipuu. 

- Jos nolottaa antaa pieni summa, voi antaa jotakin muuta merkityksellistä. Vaikka jokin kaunis design-esine saa olla käytettykin, vaikkapa vintage-maljakko tai grafiikan lehti, Saukkola vinkkaa.

(kuva: Tammi/Otto Virtanen)

Saukkolan mukaan on myös hyvin ymmärrettävää, että varsinkin pandemia-ajan poikkeuksellisissa taloustilanteissa kukkaro ei aina jousta rahalahjaan. Silloin esimerkiksi pelkkä kukkakin riittää. Juhliin on kutsuttu usein myös valmistuvan kavereita, joiden on myös täysin ymmärrettävää viedä vain kukkia, koska nuorilla ei usein ole suurta budjettia käytössään. 

Saukkola kertoo, että hyviä lahjaideoita ovat myös aineettomat elämyslahjat sekä esimerkiksi kirjakaupoissa myytävät erilaiset oppaat elämään. Omaan kotiin tarpeelliset tavarat ovat myös melko osuvia valintoja. Saukkola vinkkaa, että suosiossa ovat takavuosikymmenten lasi ja keramiikka, joita voi löytää sopuhintaan käytettynä. Lahja voi siis ehdottomasti olla käytettykin, koska takavuosikymmenten tavarat ovat usein paljon laadukkaampia, kuin nykypäiväiset. Lahjansaajan mausta kannattaa kuitenkin olla jotain käryä.

- Sehän on aina hirveä tilanne, jos lahjansaaja joutuu väkinäisesti hymyilemään, vaikka tietää lahjan päätyvän vain johonkin kaapin perälle. Koru on myös aina vaikea, sen ostamisen jättäisin vain kaikista läheisimmille, Saukkola opastaa.

Saukkolan mukaan kukka ei ole pakollinen, mutta kortti puolestaan melko toivottava. Kortti tekee lahjasta henkilökohtaisemman ja myös auttaa päivänsankaria lahjavuoren edessä muistamaan, mitä sai keneltäkin. Erityisesti lähipiiri haluaa usein viedä kukkia, mutta kaikkien vieraiden ei tarvitse. Usein juhlapäivänä kukkia saadaan niin paljon, että voi tulla jo pulaa maljakoista. Saukkolan mukaan hyvä niksi on esimerkiksi antaa lahjan ohessa kukan sijaan kukkakaupan lahjakortti, jolla päivänsankari voi käydä hakemassa itselleen kukkia myöhemmin juhlapäivän kukkien jo kuoltua. Kukista pitkävartinen ruusu on esimerkiksi ylioppilaalle se perinteisin valinta, mutta Saukkolan mukaan muitakin vaihtoehtoja kannattaa pohtia, sillä ruusut kuihtuvat hyvin nopeasti.

Jos itse ei pääse paikalle juhliin, on silti kohteliasta lähettää valmistuvalle lämpimät onnittelut. Lisäksi voi Saukkolan mukaan halutessaan lähettää esimerkiksi kukkatervehdyksen tai kortin. 

Lue myös: 10 erilaista ja ihanaa valmistujaislahjaa, joita nuori arvostaa - katso vaihtoehdot eri budjeteille

Kilpailut

Uusimmat