Mistä Helsinki on saanut nimensä? Nykyinen nimi vakiintui toisen tilalle vasta satoja vuosia myöhemmin
Monet paikannimet kertovat usein siitä, miten paikkoja on käytetty tai millaisia ne ovat olleet nimenantohetkellä, kerrotaan Ville Elorannan ja Lotta Jalavan tuoreessa Sana sanasta - Suomen kielen jäljillä -kirjassa (Tammi). Esimerkiksi Turun kaupunki perustettiin ikivanhalle kauppapaikalle, ja Turku taas on lainasana muinaisvenäjän kielen toria tarkoittaneesta turgu-sanasta. Ruotsinkielinen Åbo kuvaa sen sijaan kirjaimellisesti jokiasumusta ja viittaakin Aurajoen ympäristöön.
Entä, mistä tulee pääkaupunkimme nimi Helsinki?
"Helsinki-nimen taustalla taas saattaa olla mutkan kautta ajatellen merimaisemaan liittyvä sana, vaikka paikan nimeämisperuste ei mereen tai vesistöihin liitykään. Helsing(e)forsista on puhuttu jo 1500-luvulla, jolloin kaupunki sijaitsi vielä Vantaanjoen suulla. Suomenkielinen nimi Helsinki on ilmestynyt kuvioihin pikkuhiljaa 1700-luvulla ja vakiintunut kunnolla vasta 1800-luvulla", kirjassa kerrotaan.
Pääkaupungin vanhat Helsing-paikannimet taas lienevät tuonut vuosisatoja sitten Suomeen siirtokunta, joka oli peräisin Ruotsin Hälsinglandista. Hälsingin kerrotaan tarkoittaneen Hälsinglandista kotoisin olevaa, ja asukkaannimen alkuosa on katsottu jonkinlaiseksi johdokseksi kurkkua tarkoittavasta hals-sanasta.
"Tällöin se olisi viitannut kielikuvana vesistön kapeikkoon samaan tapaan kuin kurkku nimessä Merenkurkku", kirjassa todetaan.
Lue myös: Erinin uuden kappaleen nimessä on yksi Suomen inhotuimmista sanoista - "Ei voinut jättää poiskaan"
Lue myös: Mitkä ovat Helsingin merkittävimmät homohistorialliset kohteet? Lähde mukaan kierrokselle