Yli 20 000 kissaa jää Suomessa vuosittain heitteille - "Kyseessä on arvostuksen puute"
Kissoja hylätään Suomessa valtava määrä ja hylättyjen kissojen vuoksi luontoon syntyy tuhansia kodittomia pentuja. Luku on Suomen eläinsuojelun, Sey:n, mukaan pysäyttävä: Jopa yli 20 000 kissaa jätetään vuosittain oman onnensa nojaan.
Sey:llä on käynnissä #kissakriisi-kampanja, jonka kautta halutaan auttaa kodittomia kissoja ja valistaa ihmisiä järkyttävästä luvusta. Yhdistyksen toiminnanjohtajan Maria Lindqvistin mukaan yksi syy kissakriisiin on siinä, että kissat eivät koe samanlaista arvostusta kuin esimerkiksi koirat.
- Kissakriisin perussyy on siinä, että kissojen annetaan kulkea vapaana luonnossa ja lisääntyä ilman kontrollia. Tämän seurauksena syntyy paljon pentuja, jotka jäävät luontoon ja heitteille, Lindqvist kertoo Voice.fi:n haastattelussa.
- Pohjimmiltaan kyseessä on kissojen arvostuksen puute, sillä ne nähdään puolivilleinä olentoina, jotka pitävät itsestään huolta eikä niiden jälkeläisistä tarvitse välittää. Jos koiria syntyisi pelloille ja lumihankeen, niin eihän sitä kukaan sietäisi, Lindqvist jatkaa.
Toiminnanjohtajan mukaan ihmiset eivät aina ymmärrä sitä, että kissat ovat ihan yhtä kiintyneitä ihmisiin kuin koiratkin.
- Kissaa pidetään osittain luonnoneläimenä, jonka kuuluu kulkea vapaana, ja koira nähdään enemmän perheenjäsenenä. Se johtuu varmaan siitä, että kissat eivät osoita samalla tavalla rakkautta ja omistajan palvontaa kuin koirat.
- Pitää muistaa, että tuoreiden tutkimusten mukaan kissat ovat ihan yhtä kiintyneitä omistajiinsa kuin koiratkin, mutta emme osaa vain lukea kissoja. Tämä vaatii vuosia, että tilanne muuttuisi.
Kalevauva.fi-yhtye on liittynyt mukaan #kissakriisi-kampanjanaan ja tehnyt aiheesta kappaleen. Voit katsoa videon alta ja jos video ei näy, paina tästä.
Jokainen suomalainen voi auttaa kissakriisin hallinnassa
Kuinka kissakriisiä voi sitten ennaltaehkäistä? Lindqvist toivoo, että apua saataisiin lakimuutoksista sekä viranomaisilta.
- Meillä on olemassa toimintaohjelma, jolla vaadimme muutoksia lainsäädäntöön, jotta kissat rekisteröitäisiin. Ihmisiä täytyy valistaa ja tähän tarvitsemme myös viranomaisia, sillä suomalaiset uskovat heitä.
- Kissat eivät myöskään saisi kulkea vapaana eivätkä varsinkaan leikkaamattomina. Hyviä syitä vapaana olemiseen ovat esimerkiksi työtehtävät, kun kissat auttavat tuholaistorjunnassa. Muuten suosittelemme, että kissat pysyvät kiinni. Kissojen, eikä muidenkaan lemmikkien, ei saisi antaa lisääntyä hallitsemattomasti. Meillä on tiedossa, että jossakin kerrostaloasunnossa voi olla 20-30 kissaa.
Lindqvist muistuttaa, että jokainen suomalainen voi auttaa kriisin hallinnassa.
- Yksi asia on tietenkin se, että jos tietää tai huomaa avun tarpeessa olevia kissoja, niin ottaa ne kiinni ja toimittaa paikalliseen eläinsuojelutaloon. Aina kun saamme kissoja pois luonnosta lisääntymästä, niin tilanne helpottaa.
- Jos itsellä on kissa, niin se kannattaa leikkauttaa sekä mahdollisuuksien mukaan myös tunnistusmerkitä ja rekisteröidä. Vapaaehtoistyöstä ja lahjoituksista on myös iso apu. Lähes kaikilla eläinsuojeluyhdistyksillä suurin ongelma on juuri tämä kissakriisi.
Koronavuonna ihmiset ovat olleet paljon kotona ja lemmikkien kysyntä on räjähtänyt. Lindqvist on tyytyväinen siihen, että myös löytöeläimille tarjotaan enemmän koteja. Huono puoli taas on se, että päätöksiä tehdään harkitsemattomasti eivätkä kissat löydä tarvitsemaansa kotia.
Entä mitä vinkkejä Maria Lindqvist antaisi kaikille niille, jotka haluavat kotiinsa kissan?
- Harkitse kunnolla! Kissat ovat ihania lemmikkejä, mutta niillä on omat tarpeet ja omat lajin mukaiset käyttäytymismallit. Kannattaa hommata kisaa, jos on valmis pitämään sen turvassa ja käyttämään aikaa sen virkistämiseen. Taustatyötä kannattaa aina tehdä ja lemmikit myös saattavat viedä enemmän rahaa kuin odotit, Lindqvist päättää.
Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.
Lue myös: Suomen tunnetuin kissa Sämpy nostettiin esiin isolla ulkomaisella sivustolla - joko seuraat?
Lue myös: Lemmikinkuljetusreppu raivostuttaa somessa: "Mielestäni tuo on eläinrääkkäystä"