Kuva: Shutterstock

Yle: Nato-päätöksen myötä kyberhyökkäyksen uhka voi nousta - miten tavallinen kansalainen voi varautua?

12.05.2022 16:15 - Minttu Tikkanen

Kyberhyökkäyksen uhka on olemassa.

Pääministeri Sanna Marin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkistivat myönteisen Nato-kantansa 12. toukokuuta. Venäjä saattaa vastata päätökseen esimerkiksi kyberhyökkäyksillä.

Ylen haastatteleman Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtajan Sauli Pahlmanin mukaan kyberhyökkäysten mahdollisuus on todellinen ja kasvaa Nato-kannan julkistuksen myötä. Jo tänä keväänä on havaittu joitakin palvelunestohyökkäyksiä eri yrityksien kohdalla.

Ylen artikkeli neuvookin, mitä tavallisen kansalaisen olisi syytä huomioida ollakseen varautunut mahdolliseen kyberiskuun.

1. Käteinen kunniaan. Jos pankkipalvelut kaatuvat, voi monien lompakoista jo aikaa sitten hävinnyt käteinen nousta taas kullanarvoiseksi. Sitä kannattaakin nostaa kotiinsa varalle jo hyvissä ajoin. Myös pankkitunnistautumista vaativat toimet kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen eräpäivää, jolloin ei ole pulassa, jos palvelu viime hetkellä sattuisikin kaatumaann. Selustaansa voi yrittää turvata myös sillä, että on useamman pankin tunnistautuminen käytössä.

- Pääosin tämän tyyppiset häiriöt saadaan korjattua nopeasti, eikä kansalaisille tule tästä pitkäaikaista haittaa, rauhoittelee Turvallisuuskomitean erityisasiantuntija Mari Aro Ylen haastattelussa.

2. Sähkö ja internet. Sähkökatkon todennäköisyys on pieni, koska Ylen artikkelin mukaan Suomessa on hyvä valmiustaso tällaisten iskujen torjumiseen. Nettiyhteydet saattavat kuitenkin kaatua, jolloin apua voi olla esimerkiksi toisen operaattorin palveluista.

- Perheessä on hyvä olla useampi kuin yksi puhelinliittymä. Jos yhdellä operaattorilla on ongelmia, toinen saattaa toimia, vinkkaa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Jussi Leskinen.

3. Silmät tarkkana valeuutisille. Yksi tapa vaikuttaa voi olla valheellisen tiedon levittäminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Oman mediakriittisyytensä kanssa kannattaa siis pysyä erityisen valppaana.

4. Älä päästä kaappeja tyhjiksi. Kauppaan ei tarvitse rynnätä samalla volyymilla kuin koronapandemian alussa vessapaperiostoksille, mutta noin kolmen vuorokauden kotivara olisi Ylen mukaan kaapeista silti hyvä löytyä. Myöskään välttämättömiä lääkkeitä ei kannata koskaan päästää vetelemään aivan viimeisiään. Sähkökatkon aikana myöskään vesijohtovesi ei virtaa.

- Suosittelen kaupan pullovettä, koska se säilyy hyvänä pari vuotta, neuvoo Ylelle Sanna Räsänen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä ja lisää, että vesijakelun varalta kotona kannattaa olla myös esimerkiksi ämpäreitä, joilla vettä voi käydä hakemassa.

Lue myös: Joutuisivatko Suomen varusmiehet Naton sotiin? Asiantuntijat vastaavat Iltalehdelle

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat