Kuva: Shutterstock

Moni syyllistyy rattiraivoamiseen - viisi vinkkiä voivat mahdollistaa rauhallisen ajomatkan

09.07.2022 09:15 - Riia Frost

Monien autoilijoiden kärsivällisyys muuttuu usein rattiraivoksi ja saattaa johtaa vaarallisen aggressiiviseen ajamiseen.

Päivittäin monien autoilijoiden kärsivällisyyttä testataan muun muassa ruuhkan ja kiireen keskellä. Kun liikenteeseen lisätään vielä muutama niin sanotusti ”huono kuski” ja pelko siitä, että myöhästyy töistä, täydelliset ainekset hermojen menetykselle ovat kasassa.

Muun muassa tällaiset asiat saattavat muuttaa joidenkin autoilijoiden kärsivällisyyden rattiraivoksi ja johtaa vaarallisen aggressiiviseen ajamiseen. Psykologi ja harjoitusjohtaja Emanuel Robinsonin mukaan moni autoilija luulee olevansa anonyymi liikenteessä, mikä johtaa usein tekoihin, joita ei yleensä tekisi.

Psykologian professori Ryan Martin painottaa, että mikäli huomaat tietyn kaavan rattiraivoamisessasi, kannattaa rakentaa itsellesi sopivat selviytymisstrategiat ennen kuin lähdet liikenteeseen. Robinson ja Martin listasivat CNN-julkaisussa muutamat hyvät keinot rauhallisen ajomatkan takaamiseksi. Näistä Voice.fi valitsi viisi parhainta.

Keinot itsesi rauhoittamiseen liikenteessä

Keskity hetkeksi hengittämiseen: Kun olet vihainen, sinulla saattaa olla vaikeuksia nähdä tilanne eri näkökulmista. Siksi kannattaa aluksi hengittää syvään ja keskittyä hetkeksi hengitykseen (turvallisen ajamisen lisäksi tietenkin). Tätä kannattaa Robinsonin mukaan erityisesti hyödyntää silloin, kun pelkäät myöhästyväsi töistä tai tärkeästä tapaamisesta. Silloin keskityt ennemmin hengittämiseen kuin raivostuttavaan ajatukseen: ”Tämä ruuhka pilaa päiväni”.

Kuuntele musiikkia tai podcastia ajomatkalla: Rauhallisen musiikin tai mielenkiintoisen podcastin kuunteleminen ajomatkalla voi olla hyvinkin rentouttavaa. Robinsonin mukaan on vaikea suuttua, kun keskittyy mielenkiintoisen podcastin kuuntelemiseen.

Vältä ruuhkaisia teitä: Mikäli rattiraivoamisesi johtuu enimmäkseen ruuhkista, kannattaa ajaa määränpäähän pikkuteitä pitkin, mikäli mahdollista. Et kuitenkaan voita yhtään sen enempää aikaa ruuhkassa istuessasi, joten kannattaa vain suosiolla ajaa pikkuteitä pitkin määränpäähän, vaikka se olisikin kiertoreitti.

Lähde liikenteeseen normaalia aikaisemmin: Mikäli pikkuteitä pitkin ajaminen ei ole mahdollista, kannattaa lähteä liikenteeseen aikaisemmin. Mikäli aikaisemmin lähteminen ei ole mahdollista, voit toki myös jäädä töiden jälkeen esimerkiksi kahvilaan odottamaan, että pahin ruuhka menee ohi. Voit jopa samalla nähdä ystäviäsi tai käydä harrastuksissa, kun odotat ruuhka-ajan päättymistä.

Asennoidu olemaan se viisaampi kuski: Jos esimerkiksi huomaat, että toinen kiilaa eteesi tai ajaa mielestäsi huonosti, päätä olla se henkilö, joka ei välitä. Älä siis keskity kritisoimaan muiden kuskien ajotaitoja, vaan sen sijaan keskity pääsemään itse turvallisesti määränpäähäsi. Ja mikäli sinua turhauttaa se, että myöhästyt töistä, kannattaa ajatella asiaa näin: ”Tämä saattaa ainoastaan hieman viivästyttää minua, mutta ajomatkani voisi päättyä huonomminkin”.

(kuva: Shutterstock)

Lue myös: Onko sinunkin päässäsi armoton sisäisen diktaattorin ääni? Psykoterapeutti Emilia Kujala tietää ylisuorittamisen riskit

Lue myös: Voiko huonoa työmuistia treenata? Asiantuntija kertoo, mitkä muistimyytit ovat totta ja mitkä tarua

Lähteet: CNN

Kilpailut

Uusimmat