Kuva: Shutterstock

Älä tule sumutetuksi nettikaupoilla - poliisi antaa vinkit, joilla tunnistat huijauksen

24.01.2023 10:15 - Minttu Tikkanen

Varminta on mennä itse paikalle noutamaan tuote.

Jos jokin nettikaupoilla vaikuttaa olevan liian hyvä tarjous ollakseen totta, se hyvin mahdollisesti ei ole. Nettishoppailun yleistymisen myötä myös erilaiset huijarit ovat löytäneet tiensä muun muassa nettikirpputoreille.

Poliisi kertoo tiedotteessaan saavansa nopealla tahdilla tutkintapyyntöjä netissä tapahtuneista huijauksista. Erityisesti käytetyn tavaran kauppa on otollista huijareille, sillä rahoja on hankala vaatia takaisin toisin kuin esimerkiksi jonkin liikkeen verkkokaupassa.

Tiedotteessaan poliisi listaakin neljä nyrkkisääntöä, jotka on oman etunsa vuoksi syytä pitää mielessä nettiostoksia tehdessä.

Muistilista turvallisiin nettiostoksiin

1. Liian hyvä todennäköisesti on liian hyvää. Jos myyjä kauppaa jotakin arvokasta poskettoman halvalla, tuote ei useinkaan todellisuudessa ole edes olemassa tai vastaa todellisuutta. Hälytyskellojen kuuluu alkaa soida jos uusin älypuhelinmalli on myynnissä satasella. Ahneuksissaan ei kannata haksahtaa liiankin voitokkailta kuulostaviin kauppoihin. 

Jos kyseisenlaisen huijauksen haluaa välttää, kannattaa googlaamalla perehtyä yleiseen hintatasoon tai pyytää myyjää esimerkiksi esittämään kuitti siitä, kun on itse ostanut tuotteen, jotta näet, että hänellä ensinnäkään edes on hallussaan lupailemaansa tuotetta.

2. Varausrahaa harvemmin tarvitaan. Myyjän pyytämään varausrahaan kannattaa suhtautua varauksella, sillä sen maksaminen ei ole kovinkaan monessa tilanteessa yleinen käytäntö. Se voi usein olla vain tarkoituksellista rahan lypsämistä hyväuskoisilta ostajilta ilman tarkoitustakaan tuotteen myymisestä todellisuudessa.

3. Kaikista arvokkaimmat kaupat kannattaa suosiolla jättää tehtäväksi kasvotusten. Jos haluaa nettikirpparilta hakea esimerkiksi elektronisen laitteen tai keräilyesineen, kannattaa vaivautua itse paikan päälle noutamaan tuote, jotta todella näkee, mitä on saamassa. Jos ostaa niin sanotusti sian säkissä, kannattaa maksaa vain sellainen summa, jonka on myös valmis häviämään, jos myyjä osoittautuukin epärehelliseksi.

4. Mikäli kuitenkin tulet huijatuksi, kannattaa ilmoittaa myös sivuston ylläpidolle. Tällöin epärehellinen käyttäjä voidaan esimerkiksi estää tai poistaa sivustolta, ja muut eivät enää joudu hänen huijaamikseen.

Lue myös: Uudet huijausviestit pelottelevat vastaanottajaa jopa pidätysmääräyksellä - älä usko

Lue myös: Moni lataa kännykkää tavalla, jossa piilee tulipaloriski: "Tilanne voi olla hengenvaarallinen"

Lue myös: Asuntomurrot yleistyvät kesällä - MTV uutisoi, mihin hölmöihin tapoihin moni asukas edelleen sortuu

Kilpailut

Uusimmat