Talviaika alkaa ensi yönä - kellonajan siirtämisestä luopuminen siirtyy
Jälleen on se aika vuodesta, kun kelloja siirretään uuteen aikaan. Kelloja siirretään vuosittain aina maaliskuun ja lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Kesäaika päättyy ja talvi- eli normaaliaikaan palataan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti taaksepäin aamuyöllä klo 4.00.
Kelloja on siirretty Suomessa kesä- ja normaaliaikaan vuodesta 1981 lähtien. Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuus on tärkeää esimerkiksi kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi.
Kellonajan siirtämisestä luopumisesta on keskusteltu jo vuosien ajan. Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että EU:ssa luovuttaisiin kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellojen siirrosta. Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta ja esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021.
Ehdotus kuitenkin odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Kaikki jäsenmaat eivät ole muodostaneet asiasta kantaansa, mikä on edellytys neuvoston käsittelylle. Asian käsittely neuvostossa on toistaiseksi pysähtynyt.
Lue myös: Muistitko kääntää kellot? Helppo muistisääntö neuvoo siirtämään kellonajan oikein
Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö