Kuva: Shutterstock

Tutkimus: 9/10 suomalaisnaisesta on kokenut seksuaalista häirintää - silti kukaan ei tunne tekijöitä

20.11.2023 22:15 - Minttu Tikkanen

Seksuaalinen häirintä on niin yleistä, että suuri osa naisista on koko ajan valppaana sen varalta.

Uusi kyselytutkimus kertoo huolestuttavia tietoja seksuaalisen häirinnän yleisyydestä Suomessa.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen ja eeva.fin teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisista naisista lähes kaikki, jopa 88 prosenttia eli 9/10 kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää elämänsä aikana. 

Vieläkin korkeampi prosentti oli joissakin ryhmissä, kuten 18-34-vuotiaiden tutkimusryhmässä, jossa seksuaalista häirintää oli kokenut 94 prosenttia vastaajista. Korkeimmaksi luku nousi vähemmistöjen keskuudessa, sillä yhteen tai useampaan vähemmistöön kuuluvista naisista seksuaalista häirintää oli kokenut 95 prosenttia.

Vaikka häirintä näyttää tutkimuksen mukaan olevan ehdottomasti yleisintä juuri nuorena, se voi usein jättää jäljet vuosikymmeniksi ja heijastua elämään vielä silloinkin, kun häirintää ei aktiivisesti enää kohtaa niin usein.

“Se, että häirintää on pelännyt lapsesta asti, on tehnyt minusta varauksellisen ihmisen. En kykene luottamaan juuri kehenkään mieheen, ja välttelen heitä mahdollisimman paljon julkisilla paikoilla", yksi vastaajista kuvailee.

Tutkimukseen vastaajat kertoivat häirinnän alkaneen usein jo alaikäisenä. Tekijät olivat useimmiten aikuisia miehiä. Tutkimuksesta käy ilmi myös, kuinka suoraan seksuaalinen häirintä vaikuttaa muun muassa naisten mielenterveyteen ja turvallisuudentunteeseen. 

Häirintä on luonteeltaan monenlaista

Tutkimus selvitti myös, millaista häirintä tyypillisimmin voi olla. Kyselyssä yleisimmiksi häirinnän muodoiksi nousivat muun muassa ei-toivottu koskettaminen, epäasialliset tai seksuaalisävytteiset vitsit tai kommentit ja ahdistava tai vihjaileva tapa tuijottaa. Nuorin tutkimusryhmä korosti myös verkkohäirinnän yleisyyttä.

Karua tietoa häirinnän yleisyydestä kertoo sekin, että monet naiset eivät ole välttämättä edes tajunneet jatkuvan varuillaan olon tai puolustautumisen olevan jotenkin tavallisesta poikkeavaa, koska siihen on joutunut tottumaan niin pitkään. Lähes puolet vastaajista kertoi esimerkiksi välttävänsä pimeällä liikkumista tai tiettyihin paikkoihin menemistä häirinnän pelon vuoksi.

“Luulin pitkään, että esim. puhelimeen leikisti puhuminen ja tietynlaisten paikkojen välttely iltaisin on normaalia. Tajusin kuitenkin joskus, että eivät miehet tee sitä", vastauksista käy ilmi. 

Kysely toteutettiin keräämällä vastaukset yhteensä 1067 iältään 18-69-vuotiaalta suomalaisnaiselta. Kysely toteutettiin tänä syksynä, ja sen kysymyksillä kartoitettiin muun muassa seksuaalisen häirinnän muotoja ja tapahtumapaikkoja sekä häirinnän vaikutuksia. Kyselykysymysten lisäksi naisilla oli mahdollisuus kertoa kokemuksistaan myös vapaasti. 

UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas kertoo tiedotteessa olevansa tuloksista luonnollisen pettynyt, mutta ei kuitenkaan valitettavasti kovinkaan yllättynyt. Tilanne on huono Suomessakin, jota usein pidetään tasa-arvon mallimaana. Hirsikangas korostaakin, että tilanteen on muututtava, mutta muutokseen tarvitaan mukaan kaikki sukupuolet, ei vain yksin naiset. Outoa tuntuu olevan sekin, että vaikka käytännössä lähes kaikki naiset ovat häirintää kokeneet, miksi kukaan ei sitten tunnu tuntevan niitä miehiä, jotka häiritsevät. 

"Kuten eräs vastaaja ilmaisi: jokainen meistä tuntee naisen, joka on kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa miesten toimesta. Miksi siis kukaan ei tunnu tuntevan miehiä, jotka ovat syyllistyneet seksuaaliseen häirintään tai väkivaltaan? Seksuaalinen häirintä ja väkivalta voidaan lopettaa vain siten, että kaikki sukupuolet lähtevät tekemään töitä sen kitkemiseksi ja tunnistavat vastuunsa. Tässä miesten rooli on keskeinen.”

Lue myös: TikTokin "laske sormesi alas" -haaste on sydäntäsärkevää katsottavaa - kertoo naisten ahdistelusta

Lue myös: Yle: Levytyssopimus seksiä vastaan - suomalaislaulaja nostaa esiin tarpeen musiikkialan #MeToo:lle

Lähde: UN Women

Kilpailut

Uusimmat