HSY: Biojätteen kierrätyksessä tehdään edelleen kaksi yleistä virhettä - ethän mokaa näissä?
Vaikka kierrätys on nykyään onneksi yleinen tapa monessa taloudessa ja usein jopa pakollistakin, menee silti monella yhä sormi suuhun esimerkiksi biojätteiden kanssa.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kertoo tiedotteessaan, että biojätteen pakkaamiseen liittyvät kysymykset ovat yhä yleisimpiä, joita ihmiset heille esittävät. Monelle on esimerkiksi edelleen epäselvää, minkälaisessa pussissa biojätteen saa jäteastiaan heittää ja haittaako ylipäätään, jos pakkausta ei ole. Vastaus on hyvinkin yksiselitteinen.
Muovipussit eivät missään tapauksessa kuulu biojätteeseen. Sen sijaan biojätteet on pakattava johonkin biohajoavaan pussiin kuten paperipussiin tai erikseen valmistettuun biopussiin. Mikäli elintarvike päätyy biojätteeseen käyttämättömänä, täytyy muistaa, että se on ensin poistettava pakkauksestaan, sillä ostopakkaukset eivät myöskään kuulu biojätteeseen.
- Suosittelemme paperisia pusseja tai esimerkiksi muovittomia kartonkipakkauksia, sillä ne maatuvat parhaiten käsittelyprosessissamme. Myös muut biohajoavat pussit käyvät. Tavallisia muovipusseja ei tule käyttää ja elintarvikkeita ei myöskään saa laittaa biojätteeseen ostopakkauksissa. Vain itse ruokajäte laitetaan biojäteastiaan, HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti kertoo.
Entä sitten, jos biojätettä kerää esimerkiksi vain ämpäriin, jonka kävisi mieluusti kippaamassa esimerkiksi taloyhtiön jäteastiaan? HSY:ltä tällainen ratkaisu ei saa kannatusta. Pussin käyttämiselle on tärkeät ja käytännönläheiset syyt.
- HSY:n biojäteastiaan biojäte tulee aina pakata. Näin talvella pakkaaminen vähentää biojätteen jäätymistä kiinni jäteastiaan, kesällä se ehkäisee hajuja. Jäteastian suojapussi nimensä mukaisesti ainoastaan suojaa astiaa likaantumiselta, se ei ole varsinainen biojätteen pakkausmateriaali. Pienkiinteistöillä yleisimmin käytössä oleviin tuulettuviin biojäteastioihin suojapussia ei voi edes laittaa, koska ilmastointiaukot menisivät umpeen, Partti jatkaa.
Aikaisemmin olemme uutisoineet muun muassa terveyssiteiden ja muovipakkausten oikeaoppisesta kierrättämisestä. Lisää aiheesta voit lukea alta.
Lue myös: Mihin jäteastiaan biohajoavat tuotteet kuten terveyssiteet kuuluvat?
Lue myös: Tiesitkö, ettei tuorekelmu kuulu muovipakkauskeräykseen? Selkeä ohje mitä jäteastiaan saa laittaa
Lue myös: Tiedätkö, mihin kierrätysastiaan kuuluu Pringles-sipsien pakkaus? 7 kinkkistä kierrätettävää
Lue myös: Tiedätkö miten likaiset housut tai alusvaatteet kierrätetään? Uusi laki astui voimaan vuoden alussa