Kuva: Shutterstock

Lääkäriliitto tiedotti kannastaan eutanasian laillistamiseen - tähän se päätyi

16.05.2024 20:15 - Minttu Tikkanen

Lääkäriliitto pysyi kannassaan.

Lääkäriliiton valtuuskunta keskusteli 16. toukokuuta päivitetystä kannastaan eutanasian laillistamiseen. Liitto kertoo tiedotteessaan pitävänsä aiemman kantansa ja pysyvänsä eutanasian laillistamista vastaan. Lääkäriliitto siis yhä vastustaa eutanasian laillistamista ja lääkäreiden velvoittamista toimenpiteisiin, joiden ensisijaisena tarkoituksena olisi jouduttaa potilaan kuolemaa.

Lääkäriliitto perustelee päätöstään muun muassa siten, että eutanasian salliminen olisi periaatteellisesti hyvin merkittävä arvomuutos ja voisi avata ennakoimattomiakin tapahtumakulkuja. Eutanasian hyväksyminen olisi lääkäreille ammattikuntana haastavaa, sillä lääkäreiden tehtävä yleisesti on nykylääketieteen avulla suojella elämää. Lääkäriliiton mukaan hoitojärjestelmän puutteita ei pidä korjata eutanasian tai lääkäriavusteisen itsemurhan avulla. 

Lääkäriliiton kanta perustuu myös laajaan tiedonkeruuseen sekä kansainvälisiin kokemuksiin aiheesta. 

Kyselyissä mielipiteet yhä jakautuvat

Tampereen yliopiston kanssa yhteistyössä tehdyssä tutkimuksessa kartoitettiin yli 9000 lääkärin omakohtaista kantaa eutanasian sallimiseen. Vaikka asenteet ovatkin muuttuneet ehkä hieman sallivammiksi kuin vuosia aiemmin, jakaa kysymys yhä jyrkästi mielipiteiä. Erityisen vähän kannatusta sai kysymys siitä, suostuisiko kyselyyn vastaava lääkäri itse toteuttamaan potilaalle eutanasian. Väitteeseen "Jos eutanasia olisi Suomessa sallittua, voisin itse joskus harjoittaa sitä”, vastasi kyselyssä vain 13,5 % ”Täysin samaa mieltä” ja lisäksi 18,3 % ”Osittain samaa mieltä”. Kyselyssä ilmeni myös, että muita kriittisemmin eutanasiaan suhtautuivat lääkärit, jotka ovat erikoistuneet palliatiiviseen hoitoon.

Lääkäriliitto tiivistää tiedotteessa, että ei pidä suomalaista terveydenhoitojärjestelmää valmiina eutanasian laillistamiseen.

Kansan keskuudessa eutanasia saa kuitenkin vahvempaa kannatusta. Lisää aiheesta pääset lukemaan alta. 

Lue myös: Yli puolet suomalaisista sallisi eutanasian, selviää tuoreesta kyselystä

Lue myös: Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta etenee eduskuntaan - kerännyt jo 50 000 allekirjoitusta

Lähde: Lääkäriliitto

Kilpailut

Uusimmat