Kuva: Shutterstock

Koiranomistajat tekevät kesäisin toistuvasti saman kohtalokkaan virheen: "Pitopaikkana hengenvaarallinen"

26.05.2024 18:15 - Sanni Seppä

– Eläinsuojeluilmoitusten määrä lähti kasvuun heti, kun kuuma sää tällä viikolla alkoi, kertoo SEYn viestintäpäällikkö Maria Eiskop.

SEY Suomen eläinsuojelu ry on saanut viime päivinä useita eläinsuojeluilmoituksia kuumaan autoon jätetyistä koirista. Ilmoituksia on tullut myös koirista paahteisilla parvekkeilla. 

Koira voi saada lyhyessä ajassa lämpöhalvauksen, mikäli se jätetään kuumaan autoon. Pahimmissa tapauksissa lämpöhalvaus voi johtaa koiran kuolemaan.

– Eläinsuojeluilmoitusten määrä lähti kasvuun heti, kun kuuma sää tällä viikolla alkoi. On hätkähdyttävää, että vuosien tiedotustyöstä huolimatta koiria jätetään edelleen kuumaan autoon. Myös kuuma, varjoton parveke on koiranpitopaikkana hengenvaarallinen, ja koiran auttamista vaikeuttaa autoon verrattuna se, että yksityisasuntoon on auttajana mahdotonta päästä, kertoo SEYn viestintäpäällikkö Maria Eiskop SEYn tiedotteessa.

Kuuma auto ja parveke ovat koiralle hengenvaarallisia

Auton sisälämpötila voi kohota nopeasti jopa 80 asteeseen. Pelkkä ikkunoiden raolleen jättäminen tai auton sijoittaminen varjoon eivät ole ratkaisu tilanteelle, vaan eläintä ei tulisi jättää kesällä autoon ollenkaan.

– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Jokainen tietää, miten nopeasti autossa tulee sietämättömän kuuma kesällä, jos ilmastointi ei ole toiminnassa. On muistettava, että koira saa lämpöhalvauksen vielä huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla, sanoo Eiskop.

Parvekekaan ei ole eläimelle oikea paikka kesäisin. On myös huomioitava, ettei lemmikki itse ymmärrä kuumuuden vaarallisuutta, vaan vastuu eläimen turvallisuudesta on aina omistajalla. 

– Koiralla tulee olla mahdollisuus päästä kuumalta parvekkeelta sisään suojaan. Parveke kerää helposti lämpöä, etenkin jos se on lasitettu tai auki vain yhdeltä tai kahdelta sivulta. Koira voi saada lämpöhalvauksen myös tällaisissa oloissa. Kissa saattaa omaehtoisesti oleskella kuumallakin lasitetulla parvekkeella tai terassilla, mutta silläkin tulee olla mahdollisuus päästä sisään heti halutessaan.

– Moni koira saa lämpöhalvauksen omalla pihalla omistajansa silmien alla. Kissalla taas voi olla vaikkapa perussairaus, jonka takia sen elimistö kuivuu helposti, muistuttaa Eiskop.

Lämpöhalvauksen saanut koira tarvitsee nopeasti apua: näin toimit

Kuumaan tilaan loukkuun jäänyt koira tai muu eläin tarvitsee aina nopeasti apua. Lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa voimakas läähättäminen, heikentynyt motoriikka sekä oksentaminen. Koiran tila on päässyt hyvin vakavaksi, mikäli se vain makaa apaattisena paikallaan tai on jo menettänyt tajuntansa.

Jos huomaa koiran kuumassa autossa, on tärkeää pyrkiä saamaan yhteys eläimen omistajaan. Mikäli auto on kaupan tai ostoskeskuksen pihassa, voi henkilökuntaa pyytää kuuluttamaan auton omistajaa. Mikäli omistajaan ei saada yhteyttä, on oltava yhteydessä hätäkeskukseen. Ota ylös auton rekisterinumero ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika. 

Hätätapauksissa auttaja on oikeutettu itse pelastamaan eläimen autosta. Riko silloin ikkuna, joka on mahdollisimman kaukana eläimestä, jotta lasinsirut eivät vahingoita lemmikkiä. 

Kun koira on saatu ulos autosta, tulee se siirtää viileämpään paikkaan. Kastele ensin koiran tassut ja sitten vatsa ja kaula haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, anna sille myös viileää vettä juotavaksi. Lämpöhalvauksen saanut koira tulee aina viedä eläinlääkäriin, vaikka oireet helpottaisivatkin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Lue myös: Kyy puri pikkupandaa Ähtärin eläinpuistossa

Lue myös: Suomesta löytyi uusia lintulajeja

Lue myös: Vuoden pahin viherpesuteko on jälleen valittu

Lähde: SEY

Kilpailut

Uusimmat